Afzettingsprocedure

Zaterdag stemt de Doema (de Russische Tweede Kamer) over vijf aanklachten tegen president Jeltsin. Als tweederde van de parlementariërs met een of meer van de aanklachten instemt, begint de afzettingsprocedure....

De aanklachten die door de Doema worden goedgekeurd, moeten naar het Hooggerechtshof, en vervolgens naar het Constitutionele Hof worden gestuurd. De rechters bekijken of de aanklachten voldoen aan de eisen in de grondwet en of de voorgeschreven procedure volgens de letter van de wet zijn gevolgd. Jeltsin heeft de leden van beide gerechtshoven benoemd, en in het verleden hebben ze meer dan eens beslist in het voordeel van het Kremlin.

Als de aanklachten juridisch in orde zijn bevonden, worden ze doorgestuurd naar de Federatieraad (de senaat). Als tweederde van de senatoren binnen negentig dagen akkoord gaat met een van de aanklachten, wordt de president uit zijn ambt gezet. In de Federatieraad hebben de regionale leiders zitting, die meestal tamelijk gezagsgetrouw zijn.

Woensdag stemt de Doema over de benoeming van kandidaat-premier Stepasjin. De president is verplicht zijn premier te laten goedkeuren. Wordt zijn voordracht aanvaard (een gewone meerderheid voldoet), dan mag de president de andere ministers zelf benoemen. Wordt de kandidaat tot drie keer toe afgewezen, dan kan hij de Doema ontbinden en binnen vier maanden verkiezingen uitschrijven.

De grondwet voorziet niet in het geval dat een kandidaat-premier wordt afgewezen terwijl de impeachmentprocedure loopt. De kans bestaat dat Jeltsin de Doema zal ontbinden, en zijn premier per decreet benoemt, maar dat de Doema de ontbinding niet aanvaardt. Het Constitutionele Hof moet dan een uitspraak doen, maar dat is een langdurige procedure. Ondertussen is het regeerapparaat door het machtsvacuüm verlamd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden