Afwijzing hof in Dallas kan Armstrong veel geld kosten

Het hof van beroep in het Amerikaanse Dallas heeft het verzoek van Lance Armstrong om te voorkomen dat een arbitragepanel een aan hem betaalde bonus van 12 miljoen dollar onder de loep neemt, afgewezen. Daarmee dreigt voor de voormalig renner een financiële strop.

VAN ONZE SPORTREDACTIE

AMSTERDAM - Armstrong ligt met verzekeringsmaatschappij SCA Promotions in de clinch over de bonussen die het bedrijf hem betaalde na zijn Tourzeges. Het bedrijf wil dat de zevenvoudig winnaar van het wielerevenement het geld terugbetaalt nu hij heeft toegegeven verboden middelen te hebben gebruikt.

SCA wilde de rechtszaak heropenen. Armstrong kon dat in maart nog voorkomen. Het hof stelt nu dat daar geen juridische grond voor is.

Al in 2005 wilde SCA geen bonusgeld uitkeren nadat geruchten rondgingen over het dopegebruik van Armstrong. Daarbij werd de renner ook onder ede gehoord. Beide partijen kwamen uiteindelijk een regeling overeen. Armstrong kreeg zijn geld toch.

De uitspraak in Dallas komt Armstrong zeer ongelegen. De kans dat hij nu zo'n 9 miljoen euro aan SCA moet terugbetalen, is groter geworden. Ook de boetes in de rechtszaak die de federale overheid over het door US Postal (een overheidsbedrijf) betaalde geld heeft aangespannen, kunnen hoog oplopen.

Ondertussen zegt Armstrong zich nog steeds als zevenvoudig winnaar van de Tour te beschouwen. Hij heeft dit verklaard in een interview met het Amerikaanse tijdschrift Outside. 'Ja, ik vind dat ik die wedstrijden won', aldus de 42-jarige Texaan. 'Ik weet dat dit niet het antwoord is dat iedereen leuk zal vinden, maar de realiteit van die jaren is dat het een vieze periode was. We hebben er allemaal aan meegedaan.'

Armstrong zou willen dat de Tourorganisatie een andere winnaar aanwijst voor de periode van 1999 tot 2005. 'Het is een gebrek aan respect voor onze sport om deze zeven jaar leeg te laten. Als ik dan niet als winnaar mag gelden, moet iemand anders dat zijn.'

Eerder deze week kreeg Johan Bruyneel een schorsing van tien jaar opgelegd vanwege zijn aandeel in de dopingpraktijken in de ploegen van Armstrong. Dokter Pedro Celaya en trainer John Marti kregen een schorsing van acht jaar.

Net als Armstrong verwees Bruyneel naar de cultuur in het wielrennen om zijn schorsing te verwerpen. 'Ik weerspreek niet dat er bepaalde elementen in mijn carrière zijn waarvan ik zou willen dat ze anders waren. En ook niet dat doping lange tijd a fact of life was in het peloton. Maar ik ben het er niet mee eens dat een kleine minderheid gebruikt wordt als zondebok voor een hele generatie.'

Volgende maand verschijnt het boek van George Hincapie,vriend en voormalig ploeggenoot van Lance Armstrong, Loyal Lieutenant. Ook Hincapie verwijst daarin naar de algemene mores in het peloton in hun hoogtijdagen. 'Lance begrijpt dat hij veel dingen verkeerd heeft gedaan en hij heeft daar spijt van', zei Hincapie tegen persbureau AP. 'Is het eerlijk dat hij de schuld krijgt van honderd jaar dopegebruik? Dat denk ik niet.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden