Afwezigen spreken Palestijns congres toe

Op de conferentie van Palestijnen in Rotterdam sprak zaterdag onder anderen Hamas-premier Haniyeh...

Van onze verslaggever Menno van Dongen

De belangrijkste sprekers zijn lijfelijk afwezig tijdens de vijfde conferentie van Palestijnen in Europa. Ze spreken via telefoon of satellietverbinding hun ‘broeders en zusters in Rotterdam’ toe.

Enkele duizenden congresgangers geven in De Doelen de Palestijnse minister-president Ismail Haniyeh een staande ovatie wanneer hij verschijnt op een groot beeldscherm.

‘Ik had bij u willen zijn, bij iedereen die houdt van Palestina, ondanks de afstand en de vele jaren dat ons land bezet is. Maar u weet waarom ik niet mocht komen’.

Nederland weigerde Haniyeh een visum omdat hij leider is van Hamas, dat op de Europese lijst staat van terroristische organisaties. Sinds de toetreding van Hamas tot de Palestijnse regering in 2006, boycotten Europa en de Verenigde Staten die regering.

Haniyeh spreekt in het Arabisch, zoals bijna alle sprekers. De meeste congresgangers lijken hem te verstaan; voor journalisten zijn er koptelefoons met vertaling.

Haniyeh heeft het over de bezetting van Palestina, sinds de staat Israël in 1948 is uitgeroepen. Hij vindt dat zijn mensen het recht hebben zich te verdedigen. ‘Wat wij Palestijnen meemaken, is de ergste vorm van terrorisme. Maar we geven de hoop op de zege niet op. Op een dag zijn we terug in Jeruzalem. Als het deze generatie niet lukt, dan de volgende.’

Een andere afwezige, Hamas-minister Basem Naim, spreekt de zaal toe per telefoon. Zijn visum is ingetrokken; hij werd aangehouden op het vliegveld van Brussel en teruggestuurd. Naim is boos: ‘Ik werd verrast door politiemensen die mij op een brutale manier behandelden, als een misdadiger. Tegen de conferentie wil ik zeggen dat ik hoop dat we onze kinderen de liefde voor Palestina zullen leren.’

De organisatoren zijn ongelukkig met de gebeurtenissen van de afgelopen dagen, zegt Majed Al-Zeer van het Palestijnse Instituut voor Recht op Terugkeer.

Toch is volgens hem het doel van de conferentie bereikt. Palestijnen uit de hele wereld zijn voor het vijfde jaar op rij samengekomen om aandacht te vragen voor hun recht op terugkeer. Dit recht, in 1948 vastgelegd in een VN-resolutie, geven ze nooit op, is de boodschap.

Het congres verloopt chaotisch – niemand lijkt zicht te hebben op het programma – maar zonder incidenten. De bezoeker zien een bonte stoet sprekers en optredens en schrijnende filmbeelden van de situatie in de Palestijnse gebieden.

De conferentie leeft op als Nederlands oud-premier Dries van Agt (CDA) verschijnt. Onder gejuich krijgt ‘de vriend van Palestina’ een Palestijnse sjaal omgehangen.

Van Agt is emotioneel. Hij uit felle kritiek op de boycot van de Palestijnse regering, die de kans op vrede in het Midden-Oosten zou frustreren. ‘De politieke leiders van het Westen zijn dwaas en onrechtvaardig bezig.’

De oud-premier deelt niet de kritiek op de datum van het congres, dat samenvalt met Bevrijdingsdag. ‘Reeds jarenlang roepen we op 4 en 5 mei meer dan de Tweede Wereldoorlog in herinnering. Alom wordt dan gepleit tegen onderdrukking en discriminatie. Daarom doen we vandaag een bewogen beroep op al wie bereid is eraan mee te werken dat er eindelijk ook bevrijding komt voor het Palestijnse volk. Vrede voor de Israeli’s, de Palestijnen en voor u allen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden