Afweer leidt tot vitiligo

De huidziekte vitiligo, die wordt gekenmerkt door witte vlekken, is waarschijnlijk een auto-immuunziekte...

Dat blijkt uit onderzoek van ing. René van den Wijngaard van de afdeling Pathologie van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Hij promoveert op 29 juni aan de Universiteit van Amsterdam.

Van den Wijngaard stuitte in de aangedane huid van vitiligo-patiënten op de aanwezigheid van cytotoxische T-cellen. 'Die vernietigen de pigmentproducerende cellen in de huid (melanocyten), waardoor de melk-witte vlekken ontstaan', legt hij uit. Waarom dat slechts op bepaalde plekken in de huid gebeurt, is volgens hem niet bekend.

Het onderzoek onderbouwt een bestaande hypothese dat vitiligo een auto-immuunziekte is. Hierbij worden lichaamseigen cellen aangevallen door het immuunsysteem.

Ook laat het zien op welke manier de aanwezige T-cellen de melanocyten doden. Hierdoor kan gerichter naar een therapie worden gezocht.

Van den Wijngaard onderzocht ook waarom het pigment van patiënten met de huidziekte zelden spontaan terugkeert.

Dat blijkt onder meer te wijten aan een te hoge aanwezigheid van het eiwit tenascine in de aangedane huid. Experimenten met gekweekte pigmentcellen toonden aan dat tenascine de hechting van melanocyten kan remmen, waardoor de repigmentatie wordt belemmerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden