Afwaardering? De Griekse papieren van Franse banken, dát is het probleem

Vandaag maakte kredietbeoordelaar Moody's bekend dat het twee Franse banken afwaardeerde. Rukt de crisis noordwaarts op?

Beeld afp

Eigenlijk werd de afwaardering van de Franse banken Société Générale en Crédit Agricole al verwacht, zegt Yvonne Hofs, economisch redacteur van de Volkskrant. Maandag al gonsde het van de geruchten over de beoordeling van Moody's, waardoor maandag de koers van bijvoorbeeld PNB Paribas met 12 procent zakte.

Veel ernstiger dan de afwaardering is de blootstelling van de Franse banken aan de Griekse schuldencrisis. Franse banken hebben behoorlijk wat Grieks schuldpapier, en zitten dus met een enorm probleem als Griekenland falliet gaat. Bovendien hebben ze te weinig voorzorgsmaatregelen genomen: 'De Franse banken hadden die obligaties moeten afwaarderen naar marktwaarde', legt Hofs uit. 'Ze hebben ze slechts met 21 procent afgewaardeerd. Daar is veel kritiek op gekomen, want het had volgens velen zeker 50 procent moeten zijn. De afwaardering door Moody's is een reactie hierop.'

Daardoor is de kans groot dat wanneer Griekenland over de kop gaat, de Franse overheid moet bijspringen om de banken overeind te houden.

In Nederland heeft met name ING Griekse obligaties. Maar deze bank heeft die papieren al wél afgewaardeerd. Ze konden daardoor niet anders dan in het tweede kwartaal slechte cijfers presenteren, maar een eventueel faillissement van Griekenland kan ING dan opvangen zonder overheidssteun.

Vertrouwen weg
Nu Société Générale en Crédit Agricole daadwerkelijk zijn afgewaardeerd, loert het gevaar dat banken elkaar niet meer vertrouwen, bang als ze zijn voor besmettingsgevaar en het als een olievlek verspreiden van het probleem. De interbancaire kredietverlening droogt op. 'En dan zouden overheden toch weer banken moeten gaan redden', zegt Hofs.

'Uiteindelijk moeten de overheden toch dokken. Maar regeringen durven dat niet aan kiezers te vertellen. Dus een oplossing blijft uit en de financiele wereld blijft in paniek.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden