Afvalwaterleiding NAM in orde, oliewinning Schoonebeek mag doorgaan

De pijpleiding waarmee de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) productiewater afvoert naar Twente voldoet aan de wettelijke eisen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Zwolle dinsdag bepaald. De vorige maand hervatte oliewinning in Schoonebeek hoeft daarom niet te worden gestaakt.

Afvalwaterinjectie in lege Twentse gasvelden door de NAM.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Het kort geding was aangespannen door de provincie Overijssel en de stichting Stop Afvalwater Twente. Het zoute productiewater dat met de olie in Drenthe omhoog komt wordt door NAM geïnjecteerd in lege gasvelden in Twente. Vorig jaar werd bij Hardenberg een lek in de transportleiding ontdekt. De oliewinning lag daardoor anderhalf jaar stil. Een pijp in de pijp moet nieuwe lekkages voorkomen.

De uitspraak is goed nieuws voor Schoonebeek, dat economisch profiteert van de oliewinning. 'Als de winning nog langer stilgelegd wordt, kost dat zeker banen', zei Harm Jan Grijze, locatiemanager van Wagenborg Foxdrill, dinsdagochtend in de Volkskrant. 'En die liggen hier in Zuidoost-Drenthe al niet voor het oprapen.' Wagenborg Foxdrill levert NAM de technologie voor het onderhoud aan de pompinstallaties in Schoonebeek.

In Twente maken ze zich grote zorgen over de hervatting van de oliewinning. Omwonenden vrezen voor grondwatervervuiling en aardbevingen.

Schooneveld geldt als de bakermat van de Nederlandse olie- en gasindustrie. Het olieveld onder het dorp werd in 1943 ontdekt. Voor de exploitatie werd in 1947 door Esso en Shell de Nederlandse Aardolie Maatschappij opgericht. Honderden jaknikkers bepaalden decennialang het aangezicht van het dorp.

Oliewinning in Schoonebeek

Na anderhalf jaar sappelen is de oliewinning in het dorp hervat. 'NAM en Schoonebeek, dat is een twee-eenheid.' (+)

In januari 2015 luidden milieuactivisten de noodklok. 'De onrust over diepe afvalwaterinjectie is terecht.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden