Afvalwater in Twentse bodem blijft voorlopig

De afvalwaterinjecties van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Twentse bodem mogen voorlopig doorgaan. Dat is de uitkomst van een kort geding dat vrijdag diende voor de rechtbank in Zwolle.

De pompinstallatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij in Schoonebeek waar olie wordt gewonnen. Beeld anp
De pompinstallatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij in Schoonebeek waar olie wordt gewonnen.Beeld anp

De provincie Overijssel, drie Twentse gemeenten en de Stichting Stop Afvalwater Twente eisten onmiddellijke stopzetting van de afvalwaterinjecties geëist. Daaraan gaf de rechter in Zwolle geen gehoor; de rechtbank doet binnen twee weken uitspraak.

De NAM pompt dagelijks miljoenen liters vervuild water in lege gasvelden in Twente. Het water is afkomstig van de oliewinning in het Drentse Schoonebeek. De lozing lag enige tijd stil, nadat vorig jaar april een lek ontstond in de 45 kilometer lange pijpleiding. De pijp is vernieuwd, waarna de injecties vorige maand zijn hervat.

Lees ook:

Dagelijks pompt de Nederlandse Aardolie Maatschappij drie miljoen liter afvalwater de grond in bij het Twentse dorp Rossum. Vervuild water, gebruikt voor oliewinning. Dat moet stoppen, eist de provincie Overijssel vandaag in een rechtszaak.

Overijssel wil dat de injecties worden stopgezet in afwachting van de uitkomst van een onderzoek naar alternatieve verwerkingsmethoden voor het afvalwater. Dat onderzoek loopt nog. Volgens de NAM kost het stilleggen van de operatie het bedrijf maandelijks vier tot vijf miljoen euro. Bovendien zouden daarmee banen van mensen die bij het werk betrokken zijn gevaar lopen. Het stilleggen en opnieuw opstarten van de afvalwaterinjecties kost volgens de NAM twee miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden