Afvalverwerker werft klanten met aandelen

Afvalverwerker Attero probeert klanten te binden door ze aandelen aan te bieden. Het is een nieuwe stap in de prijzenoorlog op de afvalmarkt.

AMSTERDAM - Attero, de verzelfstandigde milieutak van het voormalige nutsbedrijf Essent, heeft te kampen met een (dreigende) tarievendaling voor het verbranden van afval. In Nederland zijn de afgelopen jaren te veel verbrandingsovens gebouwd, waarvoor te weinig afval is. Ook de economische crisis levert minder rommel.


Afvalverwerkers vechten dus om de beschikbare gemeentelijke vuilniszakken. Sommige bedrijven, zoals Van Gansewinkel, halen zelfs vuilnis uit het buitenland om de ovens te vullen. De tarieven voor verbranding zijn in de prijzenslag gehalveerd van 100 euro naar 50 euro per ton.


Attero had daar nog nauwelijks last van omdat het met zijn klanten (gemeenten) langetermijncontracten heeft die pas over een paar jaar aflopen. Maar de dreiging van minder lucratieve deals heeft Attero al naar de onderhandelingstafel gebracht.


Het afvalbedrijf wil de contracten met 115 gemeenten openbreken en lagere tarieven bieden als de gemeenten aandeelhouder worden van het bedrijf, bevestigt wethouder Annemieke van de Ven van de gemeente Veghel, een van de benaderde klanten.


Volgens een woordvoerder van Attero is het aanbod onderdeel van de nieuwe strategie, die gericht is op 'partnerschappen' met de klanten. Het bedrijf is al in handen van zes provincies (74 procent) en een aantal gemeenten (26 procent).


Waar de aandelen vandaan zouden komen, is nog niet aan de orde, volgens de woordvoerder. In 2009 probeerden de aandeelhouders het bedrijf (toen nog Essent Milieu) te verkopen aan private partijen. Toen liepen de onderhandelingen stuk op de vraagprijs van 800 miljoen euro.


Volgens Van de Ven van Veghel zijn er nog veel juridische en financiële vragen over het voorstel. 'En we zijn ook nog aan het nadenken óf we wel aandeelhouder willen worden.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.