Afvallen voor zwakke geesten

Kookboeken waarin rekening wordt gehouden met een of ander dieet, gaan vaak gebukt onder vreugdeloosheid van de ergste soort. Die wordt veroorzaakt door een schoolmeesterachtig toontje of juist door een misselijkmakende dosis blijmoedigheid....

Als je pech hebt, leidt dat tot een stichtelijke confrontatie die alleen de auteur verrijkt. Als je geluk hebt, tref je een ervaringsdeskundige die de hel kent waar jij met je rotdieet doorheen moet. In die categorie valt de Engelse kok en schrijfster Ruth Watson, die op de achterzijde van haar boek Voor dik en dun (Fontaine, 17,90 euro) uitgekiend twee portretjes heeft laten plakken: eentje waarop ze figureert als schommelende tante, en eentje 25 kilo lichter met een cocktail in haar hand.

In Voor dik en dun staan nogal wat redelijk simpel te maken recepten die de lezer nu niet direct aan vermageren zullen doen denken. Daarbij plaatst Watson voortdurend relativerende kanttekeningen, zodat het in elk geval lijkt alsof afvallen iets is wat zelfs de zwakste geesten kunnen.

Doe vanmiddag eens gek en haal op de markt of bij de visboer anderhalf ons gerookte palingfilet. Geen voorverpakte rommel waarvan onlangs is aangetoond dat er koe in zit, maar een paar degelijke filets waaraan je kunt zien en ruiken dat ze aan de boorden van het IJsselmeer door een tandeloos mannetje boven beukensnippers zijn gerookt in een roestige ton. Haal meteen een komkommer, een bos radijs, een paar handjes waterkers en wat verse dille. Als de exotische groenteman op de markt of de natuursuper verse mierikswortel heeft: kopen.

Ook nodig: een paar eetlepels cr frae. Roer die in een schaal door elkaar met twee eetlepels fijngesneden dille en een eetlepel geraspte mierikswortel. Snij de paling in reepjes. Schil de komkommer (of niet), snij hem overlangs doormidden en verwijder met een theelepel het natte hart. Snij komkommer en radijs in reepjes. Meng alles door elkaar; voeg wat olijfolie toe als het papje met cr frae zich weerbarstig gedraagt. Geen mierikswortel? Goochel met citroensap en maal zwarte peper.

Leg een hoopje waterkers op vier borden en schep de palingsalade er netjes op. Erbij: geroosterd bruinbrood zonder korst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden