Afvaldrukker

Een collega van Niche kijkt verontrust naar het forse pakket dat de werkplaats wordt binnengeloodst. Een grote, langwerpige kartonnen doos, met daarop de tekst Klikopress, misschien het best te omschrijven als volumedrukker, of afvaldrukker....

Deze volumedrukker wordt, terwijl de klep van de vuilniscontaineropenstaat, op de rand van de bak gezet. Een stevige hefboom drukt devuilniszakken in elkaar, tot 30 procent van het oorspronkelijke volume.Voordeel is dat er meer afval in de container gaat. 'Geschikt voorcontainers van 80 tot 360 liter, de verstelbare persstang en hefboomlengtecomprimeren tot 3:1 (100%->33%).'

Op www.klikopress.com staat onder het kopje 'Let Op!' een seriewaarschuwingen. 'In elke gemeente gelden verschillende regels voor maximalegewichten. Vergewis u ervan wat de regels zijn in uw gemeente en respecteerdeze. Gebruik normale huisvuilzakken, gooi geen los afval in de container.Hierdoor blijft de container en de KlikoPress schoon. Tevens zal het afvalhierdoor eenvoudig uit de container vallen bij het ophalen door dereinigingsdienst.' 'Zo maar doen, dan?', hoort Niche al in de verteroepen.

Open de doos! De afvaldrukker ligt er nogal robuust bij en blijkttamelijk zwaar: ruim vijf kilo. Handig? Het voorkomt in ieder gevalongelukken door in de container te gaan staan stampen. Maar in gemeentenmet een ondergronds afvalsysteem is hij overbodig en waar de containerstwee compartimenten hebben, onbruikbaar.

In Naarden, waar een vriend van Niche zetelt, wordt de afvaldrukkeruitgeprobeerd. Stan & Olly-achtige taferelen. Op een kleine bak pastde drukker niet, bij een grote worden bij het aanduwen de zakken vernield,waardoor weer afvalplak ontstaat. De vriend van Niche ziet wel wat in dezeafvaldrukker voor de rommelmarkt op Koninginnedag.

Peter van den Berg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden