Afvalbedrijf ATF Drachten vervolgd na giftige brand

Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden gaat het chemisch afvalverwerkingsbedrijf ATF in Drachten strafrechtelijk vervolgen, evenals drie directeuren. Het bedrijf en de directeuren wordt onder andere brand door schuld ten laste gelegd....

Volgens persofficier van justitie Oebele Brouwer is dit de grootste milieuzaak in Friesland ooit. Het OM kon betrokkenen niet eerder voor de rechter dagen, omdat het onderzoek zo omvangrijk was. Justitie moest onder andere lang wachten op de bevindingen van TNO en het Nederlands Forensisch Instituut.

'Die onderzoeken zijn zo gecompliceerd', aldus Brouwer. Eerder al hield het OM de directieleden van ATF aan voor verhoor.

Het bedrijf en de leidinggevenden worden ervan verdacht dat ze hebben gehandeld in strijd met de regels voor het innemen en opslaan van afval. Bovendien zouden ze documenten onjuist hebben ingevuld en onvoldoende veiligheidsmaatregelen hebben genomen.

'Het verwijt is dat chemische afvalstoffen op ongecontroleerde en roekeloze wijze bij elkaar zijn gezet, waardoor brand is ontstaan of waardoor brand zich snel kon verspreiden', zegt Brouwer.

ATF is inmiddels overgenomen door Van Gansewinkel uit het Brabantse Soerendonck. Van de drie directieleden is er nog één in functie. Deze wil niet met zijn naam in de krant, maar hij zegt: 'In mijn beleving zie ik deze zaak met vertrouwen tegemoet.'

Mocht het tot een boete komen voor ATF, dan draait de nieuwe eigenaar Van Gansewinkel hiervoor op, aldus Brouwer. Volgens de directeur heeft Van Gansewinkel over de gevolgen van een strafzaak op zijn beurt afspraken gemaakt met energiebedrijf Essent, de vorige eigenaar van ATF.

De ramp leidde tot veel onrust bij omwonenden. Deze verweten de gemeente Smallingerland en de provincie Friesland dat ze nadien te laks hadden gereageerd. Bij de brand gingen 1,5 ton arseen en honderden kilo's chroom de lucht in, die in geoxideerde toestand kankerverwekkend zijn. Er kwam benzeen vrij en ten minste duizend kilo asbest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden