Nieuws

Afval tekent het Utrechtse straatbeeld: gevolgen van staking vuilophalers steeds zichtbaarder

Uitpuilende vuilnisbakken, rondslingerende vuilniszakken en stapels door de regen doordrenkt karton. In het straatbeeld van Utrecht zijn de gevolgen van de staking van vuilophalers steeds beter zichtbaar.

Pepijn de Lange
In Utrecht stapelt het vuilnis zich op nu vuilophalers het werk hebben neergelegd. De staking duurt tot en met komende maandag. Beeld ANP
In Utrecht stapelt het vuilnis zich op nu vuilophalers het werk hebben neergelegd. De staking duurt tot en met komende maandag.Beeld ANP

Al bijna een week laat het personeel van de stadsreiniging in de stad de boel de boel. Uit onvrede over de cao legden de vuilophalers en straatvegers afgelopen dinsdag het werk neer. Met de laatste stakingsdag op maandag nog voor de boeg, verandert de stad daardoor langzaamaan in een vuilnisbelt. Met name in en rondom het centrum is de overlast groot.

De staking is onderdeel van een reeks werkonderbrekingen in verschillende gemeenten. Eind vorig jaar liepen de onderhandelingen over de cao voor gemeenteambtenaren, waar bijna 190 duizend werknemers onder vallen, op niets uit. Vakbonden FNV en CNV eisen een loonsverhoging van 12 procent en automatische prijscompensatie, maar daar wilde de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten niet in mee.

Dat de staking tot problemen zou leiden, had de gemeente Utrecht voorzien. Om rommel en ongedierte op straat te voorkomen riep het stadsbestuur burgers op om afval tijdens de staking thuis op te slaan. Het afval zelf naar de milieustraat brengen heeft geen zin: die locaties zijn vanwege de stakingen gesloten.

De gemeente heeft laten weten deze week geen boetes uit te delen voor afvaldumpingen, maar ook niets te doen met meldingen over zwerfafval. Enkel wanneer opgehoopt afval tot onveilige situaties leidt, komt een speciaal calamiteitenteam opdraven om de rommel weg te halen. De vakbonden hebben beloofd dat de inzamelingsdienst na de staking alsnog al het afval ophaalt.

Buurgemeenten van Utrecht proberen te voorkomen dat Utrechters hen met afval opzadelen. Zo heeft Houten deze week de controles bij de milieustraat opgevoerd. Wie zijn afval daar probeert te storten, moet aantonen inwoner van de gemeente Houten te zijn. ‘De milieustraat is alleen voor inwoners van Houten en wordt ook betaald door de inwoners van Houten’, schrijft de gemeente op haar website.

Inmiddels heeft het ongedierte ontdekt dat er dezer dagen wat te halen valt in Utrecht. Volgens RTV Utrecht trekken ratten, straatkatten en kraaien die op zoek zijn naar eten, de her en der neergekwakte vuilniszakken open. Van een toename van ongedierte is echter geen sprake, zegt ongediertebestrijder Ruud Elbertse tegen de regionale omroep. ‘De beesten zijn normaal gesproken ook in de stad te vinden, maar meer verspreid, of beter verstopt.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden