Aftrek zelfstandigen onder vuur

Volgens het Alternatief voor Vakbond is de zelfstandigenaftrek een foute impuls voor werknemers met een laag salaris om zzp'er te worden. Niet voor mij, zegt een zzp'er. De aftrek is zeer terecht, zegt een ander.

AMSTERDAM - Per verdiende euro houden zelfstandigen tussen de 15 tot 25 cent meer over dan collega's in loondienst. Het Centraal Planbureau (CPB) schrijft dat in een woensdag gepubliceerd onderzoek.

Het aanzienlijke verschil komt onder meer doordat iedereen die voor zichzelf werkt tot 7.280 euro geen belasting betaalt over zijn winst. Voorstanders verdedigen die 'zelfstandigenaftrek' altijd met het argument dat zelfstandigen nou eenmaal veel meer risico lopen. Dat is de afgelopen jaren ook duidelijk geworden: zzp'ers hebben de grootste klappen van de crisis opgevangen. Maar het CPB vindt dat de aftrek economisch gezien niet logisch is. Mensen worden niet zozeer aangemoedigd om een succesvol ondernemer te worden als wel om te kiezen voor de status van zelfstandige.

Volgens onderzoeker Daniel van Vuuren van het CPB is het voordeel het grootst als een zelfstandige relatief weinig verdient. Wie rond de 20 duizend euro per jaar winst maakt, heeft een voordeel van wel 25 procentpunt ten opzichte van dezelfde inkomensgroep in loondienst. Ondernemers die rond de 50 duizend euro verdienen, komen op een relatief voordeel uit van zo'n 10 procentpunt.

Volgens Martin Pikaart van het Alternatief voor Vakbond vinden ook de meeste belangenbehartigers van zzp'ers de aftrek een onding, 'alleen zeggen ze dat niet openlijk om hun achterban niet af te vallen'. Het voordeel is volgens Pikaart zo groot dat veel werknemers met een bescheiden inkomen uit dienst gaan en zich laten inhuren als zzp'er. Pas later komen ze erachter dat ze ook nog allemaal verzekeringen moeten betalen.

Je kunt er als overheid voor kiezen om via zo'n zelfstandigenkorting inkomenspolitiek te bedrijven, zegt Van Vuuren. Maar zuiver economisch gezien is het volgens hem beter een lager belastingtarief in te voeren voor alle zzp'ers. 'Dan is het fiscaal ook niet langer nadelig om veel winst te maken, en beloon je dus ondernemers die risico durven nemen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden