Aftrek hypotheekrente 'in 10 jaar verdwenen'

Nederland blijkt klaar voor de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. In een enquête van De Nederlandsche Bank (DNB) zegt 73 procent van de bevolking te verwachten dat de aftrek over tien jaar niet meer bestaat....

Van onze verslaggever

DNB-president Wellink klapte tijdens de presentatie van het jaarverslag uit de school over een DNB-huizenmarktenquête. Officieel zullen de resultaten ervan pas in juni gepubliceerd worden. Wellink vertelde echter dat uit deze enquête blijkt dat meer dan de helft van de recente huizenkopers vinden dat ze te veel voor hun huis hebben betaald. Zorgen maken deze huizenbezitters zich niet. Meer dan 60 procent van de huizenbezitters gaat ervan uit dat de huizenprijzen zullen blijven stijgen.

Gezien de uitslag van de DNB-enquête heeft de discussie over de aftrekbaarheid van de hypotheekrente de geest van de huiseigenaar rijp gemaakt. Dat debat begon ruim een jaar geleden, nadat steeds duidelijker werd dat de aftrek de staat miljarden meer kost dan geraamd.

'Afschaffen', riep toenmalig EZ-topambtenaar en PvdA'er S. van Wijnbergen bijvoorbeeld in 1998. Die mening, die bijdroeg aan zijn latere val, bracht zijn partij in verlegenheid. Maar Van Wijnbergen kreeg bijval van onder meer het IMF. Volgens het Fonds vergroot de aftrek het gevaar van oververhitting van de economie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden