Aftreden Fortis-top lijkt zeer nabij

Bestuur houdt crisisberaad...

Van onze verslaggever Pieter Klok

AMSTERDAM Het bestuur van Fortis komt vanochtend in crisisberaad bijeen om een reactie te bepalen op de felle kritiek van aandeelhouders. De positie van topman (ceo) Jean-Paul Votron hangt aan een zijden draadje. Volgens Belgische media (De Standaard, De Tijd en Z24) is het pleit al beslecht: Votron moet het veld ruimen, er zou alleen nog onderhandeld worden over zijn afkoopsom. Ook de positie van bestuursvoorzitter Maurice Lippens zou ter discussie staan.

Votron heeft alle krediet bij zijn aandeelhouders verspeeld. De 57-jarige Belg, die vorig jaar nog grote indruk maakte door een groot stuk van ABN Amro – zijn oud-werkgever – over te nemen, heeft zichzelf in de nesten gewerkt. De timing van de overname – op het moment dat de kredietcrisis losbarstte, die de banken vele miljarden kostte – had achteraf bezien niet slechter gekund.

Votron moest de afgelopen maanden op de knieën om nieuw kapitaal binnen te harken en zo te kunnen voldoen aan de solvabiliteitseisen van De Nederlandsche Bank. De koers van het aandeel is ingestort: van 30 euro een jaar geleden tot 9,87 euro nu.

Alsof de aandeelhouders nog niet genoeg pijn hadden geleden, maakte Votron twee weken geleden ook nog bekend, dat hij geen interimdividend zou uitkeren. Tegelijkertijd kondigde hij aan dat hij opnieuw aandelen ging uitgeven, bedrijfsonderdelen en gebouwen ging verkopen en een lening ging afsluiten – dat is in de huidige markt ook niet goedkoop.

Een bank bestaat bij de gratie van vertrouwen en dat vertrouwen is helemaal weg. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) had gehoopt dat het vertrouwen gisteren zou worden hersteld. De Vereniging was uitgenodigd om te praten over de ontstane crisis. Kritische vragen (waarom heeft het bestuur van Fortis nooit eerder gewag gemaakt van tegenvallers? Komen er nog meer onaangename verrassingen aan?) zouden worden beantwoord. De afspraak werd gisteren op het laatste moment echter geannuleerd.

Fortis heeft lang volgehouden dat het niet hard zou worden geraakt door de kredietcrisis. Een jaar geleden, toen de crisis in de VS al in alle hevigheid was losgebarsten, wilde Fortis niet eens bekendmaken hoeveel geld het in de Amerikaanse hypotheekmarkt had gestoken. Dat viel te begrijpen. Het bedrijf moest nog geld ophalen voor de overname van ABN Amro, en kon dus even geen negatieve publiciteit gebruiken.

Daarna volgde de onheilstijdingen elkaar snel op. Niettemin werd Votron nog geen drie maanden geleden (op 29 april) herbenoemd voor een periode van drie jaar. Bestuursvoorzitter Maurice Lippens was toen nog heel enthousiast over zijn prestaties en verdedigde met verve de bonus van 2,5 miljoen euro die hij aan Votron had toegekend vanwege de overname van ABN Amro.

Bij de herbenoeming van Votron bleef zijn salarispakket grotendeels ongewijzigd, blijkt uit het jaarverslag over 2007. Op een detail na. De vertrekpremie werd gehalveerd. Als Votron wordt gedwongen af te treden, krijgt hij – conform de norm die ooit door de commissie -Tabaksblat werd opgesteld – één jaarsalaris mee (exclusief bonussen en andere tierelantijnen). Dat komt neer op 750 duizend euro, een fractie van de 26 miljoen euro die Rijkman Groenink mee naar huis nam, toen zijn ABN Amro werd overgenomen en hij moest aftreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden