Aftrap kabinet Italië vol spanning
Eindelijk een regering in Italië. Maar hoe gaat ze de grote spanningen in de samenleving aanpakken die zo schrijnend door een schutter tijdens de eedaflegging werden blootgelegd?
ROME - Twee maanden na de verkiezingen heeft Italië een nieuwe regering en stijgt de sociale spanning. Terwijl de ministers van Enrico Letta's omstreden coalitie zondagochtend in het regeringsgebouw hun eed aflegden, ontstond erbuiten een schietpartij.
Gekleed in colbert en stropjas liep de schutter het plein op en opende het vuur. Twee agenten en een voorbijgangster raakten gewond. 'Hij had op politici willen schieten, maar kon ze niet bereiken', zei openbare aanklager Pierfilippo Lavianni zondag. De 49-jarige schutter is ook gewond geraakt en heeft alles toegegeven. 'Het is een man vol problemen, die zijn werk had verloren... alles had verloren', zei Lavianni, over de man. 'Hij was wanhopig.'
De sociale spanning wordt steeds beter zichtbaar in Italië. Vorige week stonden duizenden teleurgestelde kiezers voor hetzelfde regeringsgebouw. Ze protesteerden tegen het 'akkoordje' waarmee de politici van links, midden en rechts president Giorgio Napolitano hadden herkozen. De grof gebekte leider van de Vijfsterrenbeweging, Beppe Grillo, noemde het een staatsgreep, maar durfde de menigte niet toe te spreken. Hij was bang gewelddadig gedrag aan te wakkeren.
Italiaanse politici wezen zondag al snel in de richting van Grillo, die haat zou verspreiden tegen de politieke kaste. De komiek nam direct afstand van het schietincident. Eerder deze week schreef hij dat de democratie in Italië dood is en dat de regering Letta er een is van achterkamertjesoverleg.
'Dit is gewoon een politieke regering', zei president Giorgio Napolitano zaterdag na de presentatie van de coalitie tussen de Democratische Partij (PD), Mario Monti's Scelta Civica, en Volk van de vrijheid (Pdl). Er zitten inderdaad slechts drie technocraten tussen Letta's 21 ministers, maar de mannen die tijdens de verkiezingscampagne het gezicht waren van de deelnemende partijen zitten er opvallend genoeg alledrie niet in. Pier Luigi Bersani stapte vorige week op, Mario Monti deed een stapje terug en zelfs Silvio Berlusconi zei dit weekeinde dat hij niet zo nodig minister hoefde worden.
Met PD'er Letta als premier en Pdl'er Angelino Alfano als vicepremier zijn de nu dus de nummers twee aan de macht. Letta's kabinet heeft ervaring, is gemiddeld 53 jaar; eenderde is vrouw. Er zitten onverwachte figuren in, zoals de populaire oud-EU-commissaris Emma Bonino van de partij van de radicalen op Buitenlandse Zaken. Maar verder ontbreken zwaargewichten.
Voordat Letta kan regeren moet hij eerst het vertrouwen krijgen van een meerderheid van het parlement. Vooral binnen zijn eigen partij is de regering omstreden. 'Nooit met Berlusconi', zeiden ze nog tijdens de campagne. Nu zitten ze samen in een regering. Maar de eerste reacties op Letta's lijstje zijn positief. 'Er zitten geen onverteerbare namen tussen', zei PD-kamerlid Pippo Civati. 'Dit was en is de enige mogelijke regering', zei ook Napolitano, die de politici vorige week nog streng opriep verantwoordelijkheid te nemen. Vandaag maakt Letta in een toespraak zijn regeringsprogramma bekend. Om hervormingen te kunnen doorvoeren moet het fragiele verband tussen PD, Pdl en de Montianen zeker een jaar of twee overleven.
undefined