Aftappen berengal aangepakt

Op Chinese berenboerderijen leiden zevenduizend wilde beren een gekweld en kortstondig bestaan. In hun piepkleine ijzeren kooi kunnen de dieren zich nauwelijks bewegen....

Twee jaar lang heeft het Wereldgenootschap voor dierenbescherming in Londen in het geheim een onderzoek gedaan op twaalf berenboerderijen in China. De zojuist gepubliceerde bevindingen over de 'folterkamers' van de beren komen ter sprake op de maandag in Nairobi beginnende conferentie van de Conventie over internationale handel in bedreigde diersoorten.

Sinds millennia wordt berengal gebruikt voor de bereiding van traditionele Chinese geneesmiddelen. Verwerkt tot zalf is het een medicijn voor lever- en darmkanker, hepatitis en stoornissen van de spijsvertering. Er is een goedkoop synthetisch alternatief. De laatste jaren dient berengal vooral voor de fabricage van shampoo, huidverzorgingscrèmes, keeltabletten, oogdruppels en wijn.

In de jaren tachtig werden in China, Vietnam en Zuid-Korea speciale berenboerderijen opgezet. Ze gebruiken technieken die ontwikkeld zijn in Noord-Korea. Uit Vietnam zijn beschrijvingen bekend van het 'melken' van de gekooide dieren. Na verdoving wordt de buik opengesneden en gal afgetapt, tot honderd cc toe. De wond veroorzaakt chronische infectie, die het dier niet lang overleeft.

Het in China gehouden onderzoek heeft aangetoond dat de beren helse pijnen te verduren hebben. De kooien hangen boven de grond, met de buik van de beer binnen handbereik van de tapper. Een harnas maakt het dier bewegingsloos. Door een buisje in een open wond druppelt de gal naar beneden. De wond schuurt tegen de spijlen.

Volgens het onderzoek heeft China 247 berenboerderijen, die 7000 kilo gal per jaar produceren. Beren die overlijden worden bijna altijd vervangen door dieren die gevangen zijn in de natuur. De Chinese wilde-berenpopulatie wordt geschat op twintig- tot zestigduizend.

In Zuid-Korea zijn berenboerderijen verboden, maar clandestien zijn er zo'n vijftienhonderd beren. Ook Vietnam wil deze praktijk verbieden. In China probeert de gesubsidieerde Bond voor het behoud van wilde dieren de ergste misstanden aan te pakken. De bond gelooft dat mede door de publiciteit over die misstanden de Chinese poging om de Olympische Spelen van 2000 te organiseren is mislukt. Voor de Spelen van 2008 is Peking opnieuw kandidaat.

Chen Runsheng, vice-secretaris-generaal van de bond, ziet grote vooruitgang. Volgens hem neemt het aantal berenfarms af. 'Als de dieren niet goed worden behandeld', zegt hij, 'moet de boerderij dicht. Het aftappen zelf is niet illegaal, want er zijn in China nog beren genoeg.'

De Wereldbond voor dierenbescherming eist sluiting van alle Chinese berenfarms. De bond is bang dat China boerderijen wil laten registreren bij de Conventie over internationale handel in bedreigde diersoorten. Een van de 150 ondertekenaars van dit door de VN ingestelde verdrag is China. Als dat lukt, zou China het internationale verbod op de handel in berenproducten kunnen omzeilen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.