Afsteken vuurwerk op Oudejaarsdag voor 18.00 uur verboden

Vuurwerk mag straks alleen nog worden afgestoken van oudejaarsdag 18.00 uur tot nieuwjaarsdag 02.00 uur. Bronnen op het Binnenhof hebben een bericht hierover van RTL Nieuws bevestigd. Tot nog toe mocht vuurwerk al vanaf 10.00 op oudejaarsdag de lucht in.

null Beeld anp
Beeld anp

Op deze manier hoopt het kabinet de grote overlast van vuurwerk overdag op oudejaarsdag te beperken. Veel gemeenten hebben daarover geklaagd.

Tot afgelopen jaarwisseling mocht vuurwerk van 29 tot en met 31 december worden verkocht. Die periode wordt een dag korter. Vuurwerk mag alleen nog op 30 en 31 december worden verkocht.

Klachten
Elke jaarwisseling wordt er geklaagd over de overlast en de gevaren van vuurwerk en telkens zijn er weer slachtoffers. Vooral oogletsel komt veel voor. Er komt daarom ook een stevige campagne voor vuurwerkbrillen. Er komen eveneens meer regels voor importeurs en verzenddiensten zullen op hun verantwoordelijkheden worden gewezen omdat illegaal vuurwerk vaak via de post wordt besteld en bezorgd.

Hilversum
Eerder kwam Hilversum als eerste grote gemeente met een vuurwerkverbod rond oud en nieuw. Burgemeester Pieter Broertjes stelt een algemeen plaatselijke verordening in die het afsteken van knal- en siervuurwerk in het centrum verbiedt. In andere wijken gaat de politie extra surveilleren om vuurwerkoverlast te voorkomen.

De burgemeester kiest bewust voor een lokaal verbod. In het centrum organiseert de gemeente een eigen vuurwerkshow. 'Er is daar dus ook een alternatief.' Het vuurwerkverbod wordt later mogelijk uitgebreid naar de hele gemeente.

Meer vrijheid
De vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) willen meer vrijheid krijgen in het bepalen van vuurwerkregels om zo de overlast en schade te beperken. De gemeenten willen zelf kunnen bepalen op welke plekken en welke tijdstippen in hun gemeente consumenten vuurwerk mogen afsteken. Ook bepleiten ze dat lokaal kan worden bepaald wanneer vuurwerk mag worden verkocht.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) en minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) hebben inmiddels overlegd met verschillende burgemeesters.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden