Afspraken over werktijd worden slecht nageleefd

De afspraken over de maximale werkweek worden in de EU slecht nageleefd. Sinds 1993 mag in de EU maximaal 48 uur per week worden gewerkt, inclusief over uren....

Ook de definitie van arbeidstijd, schept in de praktijk verwarring. Zo oordeelde het Europese Hof van Justitie vorig jaar dat de uren die artsen met wachtdienst in het ziekenhuis doorbrengen, ook werk is.

'We moeten nadenken over een definitie van tijd die niet puur werktijd is, maar evenmin puur vrije tijd', zei maandag Anna Diamantopolou, de Europees Commissaris voor Arbeid.

Als het doortellen van wacht uren vanaf augustus 2004 ingaat, hebben Nederlandse ziekenhuizen tienduizend nieuwe verpleegkundigen en artsen nodig. Dat kost 400 miljoen euro.

Het feit dat slechts vier van de vijftien lidstaten de regels rond werktijden goed hebben ingevoerd, betekent volgens Diamantopoulou mogelijk dat de afspraken te ingewikkeld of onpraktisch zijn. De komende drie maanden mogen sociale partners en overheden suggesties doen voor verbetering.

Uitzonderingen op de maximmale werkweek van 48 uur zijn overigens mogelijk. In Nederland zijn zulke uitzonderingen ook mogelijk. Voor onder meer managers geldt de maximale werkweek van 48 uur nu niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.