Afspraken over sluiting Borssele ongeldig

De afspraken die de Staat met de kerncentrale in Borssele heeft gemaakt over sluiting in 2004 zijn niet geldig. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch woensdag bepaald. Volgens exploitant EPZ betekent de uitspraak dat Borssele open blijft....

De Staat was naar de rechtbank in Den Bosch gestapt omdat de exploitant had ontkend dat er afspraken over de sluiting waren gemaakt. De rechtbank oordeelde dat de Staat er niet in is geslaagd het bewijs voor het bestaan van de afspraak te leveren.

De uitspraak komt nadat het nieuwe kabinet al had besloten dat sluiting van de centrale in Borssele niet hoeft. Met de uitspraak van de rechtbank is een juridisch obstakel voor het openhouden weggenomen.

Het vorige kabinet wilde Borssele wel dicht hebben. Het moest daarvoor aantonen dat het daarover afspraken met de EPZ had gemaakt. Daarom liet de Staat onder anderen oud-minister Wijers van Economische Zaken getuigen. Die was er van overtuigd dat de afspraken bestonden, al vond hij het vreemd dat ze nooit waren vastgelegd.

Oud-minister Pronk van Milieu had afgelopen zomer nog een noodwetje klaarliggen om de sluiting van de centrale te forceren. Hij maakte hiervan geen gebruik wegens de nieuwe politieke verhoudingen.

Volgens directeur Bongers van exploitant EPZ is de uitspraak van de rechtbank het teken om de exploitatie voor de jaren na 2003 veilig te stellen. Dat moet onder andere gebeuren door het afsluiten van langlopende contracten voor levering van splijtstof en het aantrekken van nieuw personeel.

De centrale heeft zo'n 600 arbeidsplaatsen. De directie zegt verder dat de centrale tenminste tot 2014 open kan blijven, en mogelijk nog wel langer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.