Afsplitsing

Mat Herben ging plassen. Een goede gewoonte voor je de pers te woord staat, maar hij deed er wel erg lang over....

Martin Bril

Gelukkig, daar was Mat.

Hij stapte strijdbaar het licht van de camera's in om uit te leggen waarom hij anderhalve maand geleden uit de LPF stapte en nu toch maar weer lid was geworden. Al snel parelde het zweet op zijn voorhoofd, maar daar waren de omstandigheden naar: Mat moest ferm en waardig zijn. Geroutineerd danste zijn mondje van de ene microfoon naar de andere. Gedachtegoed, Beweging.

Laatste kans, Merknaam.

Nieuwe partij, verdomde moeilijk.

Facts of life, vaandelvlucht.

Mat Herben, zo moest de conclusie luiden, stond wederom hartstikke pal voor de erfenis van Pim, en zo ging hij ook de vergadering met zijn fractie in. We hebben een zaal, we hebben een beeld, we hebben al heel veel bereikt, we moeten ons niet de kaas van het brood laten eten, waren zijn laatste woorden voor hij naast de chocoladebruine buste van Pim de Fortuynzaal betrad.

Het was inmiddels een uur of twaalf en het wachten was op Hilbrand Nawijn die eerder die ochtend op de radio fel naar Herben had uitgehaald en nu van Hilversum onderweg was naar Den Haag. Hilbrand wilde zich afscheiden van de fractie, naar verluid met drie andere leden van de club.

Om iets voor één uur marcheerde Nawijn over Het Plein.

De zon scheen en er was een demonstratie van Koerden voor de deur van het parlement. Hilbrands tred was voor de gelegenheid groots en meeslepend, geen olifant in een porceleinkast, maar een man met een missie.

'Ik splits mij af', sprak hij even later, en hij gaf de woorden extra cachet door met beide handen aan de revers van zijn colbertje te trekken, 'ik splits mij af'. Er viel een dramatische stilte, als om het afsplitsen even rustig de gelegenheid te geven zich te voltrekken en toen dat voorbij was, stak de politicus van wal.

Geloofwaardigheid, maat vol.

Verraad Herben.

Nieuwe partij, keihard inzetten.

Krachten bundelen, ik.

Halverwege werd Hilbrand aan zijn lichtblauwe jasje getrokken, want hij moest naar de mediatoren aan de andere kant van het Binnenhof om op te treden in een radioshow. Met de kin naar voren banjerde de afgesplitste politicus weg.

Een uur later was hij terug - nu kwam hij via de tunnel onder het Plein die het LPF-gebouw met de Tweede Kamer verbindt. Tot ieders verbazing ging hij deelnemen aan de fractievergadering. Gelukkig zag hij er nog steeds afgesplitst uit, en goed verhit ook.

Uiteindelijk kwam de vergadering tot een besluit. De bruine deuren gingen open en daar verscheen Mat Herben - niet meer de strijdbare Fortuynist van die ochtend, maar een afgezette fractieleider met roodomrande ogen achter nijdig op en neer wippende brilleglazen. Naast hem stond de zonnebankbruine vastgoedhandelaar Gerard van Asch, de nieuwe fractieleider. Nawijn glipte door een gaatje in de drukte en holde naar de trap. Hij was weer lid van de fractie en afgesplitst tegelijk. Niemand die hem zoiets nadeed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden