Opinie

Afshin Ellian: 'Het is mijn (nood)lot de islam op de operatietafel van de rede te leggen'

Dat de kritiek op de islam voor de liefhebbers van de islam een ongemakkelijke waarheid is, ontslaat hem niet van zijn plicht de vrijheid te verdedigen en de islam te bekritiseren, schrijft journalist Afshin Ellian.

Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant.

Beste Sander,

De moord en niet de belediging doet echt pijn. Vandaag acht jaar geleden werd Theo van Gogh vermoord. Mohammed B. vermoordde Theo op grond van zijn islamitische overwegingen en argumentaties. Het was een slachting, wat een slachting!

Ook in Iran werden en worden andersdenkenden geterroriseerd door radicale moslims. Daarover schrijf ik, met alle risico's van dien. November vorig jaar werd in Bakoe (Azerbeidzjan) de schrijver en wetenschapper Rafiq Taghi vermoord op grond van een openbare fatwa van een ayatollah in Qum (Iran). Wat verwacht u van mij? Moet ik me niet verdiepen in de religieuze, dus in dit geval islamitische aard van deze gewelddadige handelingen?

In 1988 werden in Iran op basis van een fatwa van imam Khomeini duizenden politieke gevangen geëxecuteerd. Moet ik zeggen dat deze massamoord niets te maken heeft met de politieke islam? Nee, het is mijn plicht, het is mijn (nood)lot de islam op de operatietafel van de rede te leggen - dat gebeurde ook met het christendom.

De islam in zijn politieke verschijning - dus niet als individueel geloof - moet zich verantwoorden voor de misdaden die voortvloeien uit de oorspronkelijke islamitische bronnen. Altijd heb ik gezegd en geschreven dat islamisten een groot existentieel gevaar vormen voor de moslims. U leest mij erg selectief. Ook in de column waaruit u citeert, schrijf ik over de heethoofdige moslims die wereldwijd soms als radicale moslims of baardmannen worden aangeduid.

Dat de kritiek op de islam voor de liefhebbers van de islam een ongemakkelijke waarheid is, ontslaat mij niet van mijn plicht de vrijheid te verdedigen en de islam te bekritiseren. Lees Joseph Anton van Salman Rushdie. Daarin zult u zien wat de politieke islam in het leven van individuen en vrije denkers kan aanrichten.

Afshin Ellian is columnist voor Elsevier.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.