'Afserveren Spelen grote fout'

Voorzitter André Bolhuis van NOC*NSF heeft donderdag nog eens zijn ergernis uitgesproken over het besluit van het kabinet-Rutte II om de olympische plannen uit het regeringsbeleid te schrappen.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

UTRECHT - Het besluit om niet te proberen de Olympische Spelen 2028 naar Amsterdam te halen heeft veel meer pijn gedaan dan Bolhuis in oktober verwoordde.

Donderdag, bij de presentatie van het onderzoek The Story of London 2012, was Bolhuis opeens opmerkelijk scherp over de zuinigheid van de huidige regering. 'Er is een enorme fout gemaakt door de Olympische Spelen in één middag en op basis van een non-gedachte af te serveren.'

Dan, om er nog iets positiefs uit te putten: 'Ik hoop dat we die fout nog eens kunnen herstellen.'

Bolhuis, de man die deze zomer op leeftijdsgronden het gehoopte IOC-lidmaatschap misliep, kwam tot zijn boze woorden na het betoog dat er altijd fouten worden gemaakt bij de beoordeling van de financiële paragraaf van olympische plannen. De echte kosten van de Spelen, 'de operationele kosten', worden telkens opgenomen in een totaalsom die meestal extreem hoog is.

De kosten van de Spelen van Londen werden door de onderzoekers van het Mulier Instituut en de Universiteit van Utrecht keurig uitgesplitst. Het ging om 2,4 miljard pond (2,8 miljard euro) operationele kosten en 9,3 miljard pond (10,5 miljard euro) infrastructurele kosten. Dat laatste was vier keer zo veel als het initiële budget van 2,7 miljard.

Bolhuis somde de enorme bedragen op die de laatste jaren gemoeid zijn met de organisatie van de Olympische Spelen. 'Peking kostte in 2008 50 miljard, maar daar hebben ze een metrolijn van 120 kilometer van gebouwd. Als je weet wat zo'n metro van enkele kilometers bij ons al kost.'

Het onderzoek naar de maatschappelijke betekenis van de Olympische Spelen van Londen was er deels gekomen op verzoek van Olympisch Vuur, de werkorganisatie van Amsterdam 2028. Het veldwerk van vorige zomer - zes weken voor de Spelen gingen 22 studenten elf cases onderzoeken - moest met een uitvoerige archivering van alle publicaties als munitie dienen om de beleidsmakers in Den Haag te bewijzen dat het binnenhalen van de Spelen een gunstige investering is.

De effecten van de Olympische Spelen worden gewoonlijk royaal overschat. De beeldvorming van Londen was er een van groot enthousiasme tijdens de Spelen, toen de Britten onverwacht goede resultaten op het sportveld bleken te halen. Tot meer Britse sporters heeft dat niet geleid. In 2012 was dat 2 procent hoger dan in 2006, toen 34 procent van de Britten een keer per week aan sport deed. In Nederland sport 65 procent één keer per maand.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden