Afscheid

De BBC deed niets. RTL had samenvattinkjes tussen de beurskoersen door. National Geographic betuigde medeleven met een kort tekstje. SBS6 bracht in de aangepaste programmering een oud klassiek concert....

Het 'Zweites' had ex-NRC-correspondent Joep Bik, de Delftse stadsgids Rosaline Morsmann en de pittige, zeer aanwezige hofdeskundige Reinildis van Ditzhuyzen ('Interessant, nicht? Schnicht?') als commentatoren. De ARD had onder anderen Bert Tigchelaar, oud-correspondent van Het Journaal, en ook Herman van Veen in de uitzending, welke laatste van papier een ode aan zijn gestorven koningin zong. '

Sie war een gemher Tante'

en 'verdammt noch mal, es ist mein Land', zo verklaarde de 'bekannte Liedermacher' zijn toegenegenheid.

De Belgen waren er ook live bij, totdat het nieuws in het proces-Dutroux hun aandacht weer opeiste, maar ze waren lang niet zo meelevend als de Duitsers. Een VRT-presentator bestond het om, terwijl de lijkwagen voorbijtrok, te beweren dat prins Hendrik zijn dochter Juliana had kunnen verwekken dankzij de hulp van een dierenarts. En ook op andere momenten waren ze onverwacht cynisch. Onze oma des vaderlands was 'zweverig' geweest, en het prachtige lied It's a gift to be simple, dat dochter Christina bij de baar zong, werd door de Belgen neerbuigend afgekondigd met een verwijzing naar de kostbare koninklijke eretekens op de voorgrond. Er is minder voor nodig om de goede betrekkingen met de Belgen definitief op te zeggen.

Want Nederlanders mogen dan eventueel kritisch zijn over de enorme 'pipapo' (Duits voor 'tralala', weten we nu) die de dood van Juliana met zich meebracht, dat betekent nog niet dat de Belgen zich er ook zomaar een oordeel over kunnen aanmeten. Blijf met je rotpoten. . . etc. Dus: het kostte een paar centen, maar wat we er voor terugkregen was een prtige tv-dag. En tegenover al die dure uitgaven stond gelukkig ook voldoende Hollandse soberheid: de buitenlandse staatshoofden (met Beuk) en de meeste kleinkinderen (met Conexxion) kwamen gewoon met de bus naar Delft. Mede daardoor lukte het ook thuis om, in de woorden voorganger Hudig, 'het imposante om ons heen los te laten en ons te concentreren op wie zij was'.

Mooiste uitspraak van de dag was zodoende die van de dominee, die meende dat Juliana in haar eenvoud overdreef toen zij zalm op toast tijdens haar verjaardag te luxe vond. Mooiste tvbeelden van de dag: de Markt in Delft vanaf de top van de Nieuwe Kerk, in symmetrische vlakken aangeharkt en alvast badend in dat licht waarnaar, zo geloofde zij zelf, Juliana op de heenweg was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden