'Afscheidsfeestje' Defensie was overdracht commando

De commando-overdracht van het hoogste gezag van het leger gaat gepaard met veel ceremonieel. Niemand mag dat aanzien voor een leuk afscheidsfeestje....

Vorige week maakte NOVA een item over de hoge kosten van afscheidsfeesten van ministers en ambtenaren. In dat item beweerde NOVA dat het afscheidsfeest van de Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn 151.000 euro had gekost.

NOVA deed deze uitspraak op basis van stukken die zij hadden verkregen met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. De Volkskrant nam dit bericht maandagochtend over. Het betrof hier echter geen ‘afscheidsfeestje’, maar een commando-overdracht.

Overal ter wereld vindt de overdracht van het gezag van de ene naar de andere commandant plaats tijdens een ceremoniële plechtigheid.

Hiermee maakt de organisatie ten overstaan van alle betrokken militairen duidelijk dat de bevelen voortaan van een andere commandant komen en de nieuwe commandant moet worden gehoorzaamd.

Normaal gebeuren deze commando-overdrachten op een kazerneterrein en gaan ze gepaard met een korte parade. Hiermee wordt het gezag van de nieuwe commandant nog eens onderstreept.

In het geval van de Commandant der Strijdkrachten is hierop een uitzondering gemaakt. Het tonen van de krijgsmacht in het publieke domein is een uitdrukkelijke wens van het parlement.

De commando-overdracht van het hoogste gezag over de krijgsmacht dient in het hart van de democratie plaats te vinden. Het Binnenhof is dan een logische keuze.

De kosten die met deze commando-overdracht in april 2008 gemoeid waren, betroffen onder meer de bouw van een publiekstribune, de bouw van een tent op het Malieveld voor de militairen die aan de parade deelnamen, kosten voor de beveiliging, transportkosten van de deelnemende militairen, etc.

De kosten van de commando-overdracht bedroegen ongeveer 130.000 euro.

Na de commando-overdracht was er een receptie in de Ridderzaal waar afscheid kon worden genomen van de oude commandant, generaal Dick Berlijn, en kennis kon worden gemaakt met de nieuwe commandant, generaal Peter van Uhm.

De kosten van deze receptie (afscheidsfeestje) bedroegen ongeveer 20.000 euro. De kosten van het afscheid van de commandant der strijdkrachten neemt met dit bedrag een bescheiden plaats in de rangschikking in en dat is terecht.

Met een krap budget kunnen er geen exotische bruiloften en partijen worden georganiseerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden