Afscheidingsbeweging in Catalonië reageert woest op krant uit Madrid

In de aanloop naar de regionale verkiezingen van komende zondag in Catalonië - die vooral in het teken staan van een mogelijke afscheiding van Spanje - staat plots het onderwerp corruptie weer vol op de politieke agenda.

VAN ONZE CORRESPONDENT STEVEN ADOLF

BARCELONA - De Catalaanse regiopresident Artur Mas is in woede ontstoken na een publicatie in de Madrileense krant El Mundo over bankrekeningen in Zwitserland en Liechtenstein van zijn overleden vader. Op die rekeningen zou zwart geld zijn gestort. Infame leugens en politiek gekonkel om de stembusuitslag in de Catalaanse verkiezingen te beïnvloeden, reageerde Mas furieus. Hij heeft tegen de krant aangifte gedaan van laster en smaad.

El Mundo citeert uit een politierapport met gedetailleerde gegevens over zwartgeldrekeningen. Mas zou toegang hebben tot ruim 2 miljoen euro aan zwart geld. Justitie ontkent het bestaan van het rapport.

Overigens berichtte de krant over een corruptiezaak waarbij 137 miljoen euro zou zijn betaald, voor onder meer grote bouwopdrachten in Catalonië, aan de familieclan van Jordi Pujol (82), de grand old man van het Catalaanse nationalisme. Ook Pujol, die tussen 1980 en 2003 onafgebroken in Catalonië regeerde, heeft aangifte gedaan tegen El Mundo.

Volgens Mas tracht Madrid met dit soort aantijgingen de afscheidingsplannen van Catalonië te torpederen. 'Het gaat niet om Mas, ze proberen de ambities van het Catalaanse volk te vernietigen', aldus de regiopresident. 'Het probleem is dat er in Catalonië een president is die een stem aan het volk wil geven.' Terwijl zijn vrouw voor iedereen zichtbaar op het manshoge tv-scherm een traantje wegpinkte, liet de president weten dat het 'immoreel' is om zijn overleden vader aan te vallen. 'Wie zoiets doet is een slecht mens.'

De laatste peilingen geven aan dat Mas' nationalistische partij Convergència i Unío de regionale verkiezingen van zondag ruimschoots gaat winnen. Maar ze laten ook zien dat hij vermoedelijk niet de absolute meerderheid zal krijgen in Catalonië. Niettemin verklaarde Mas dat hij in januari wil beginnen met de voorbereidingen van een referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië.

Hij zet daarmee de verhoudingen in Spanje en in Europa op scherp. Zowel de regerende conservatieve volkspartij van Spanje als de socialistische oppositie vrezen een uiteenvallen van hun land. Een referendum over afscheiding, zonder toestemming van de rest van Spanje, is illegaal en daarmee ongeldig.

President Barroso van de Europese Commissie heeft al laten weten dat een onafhankelijk Catalonië vanaf nul zijn lidmaatschap zal moeten aanvragen. Met een veto van Spanje betekent dat voor Catalonië het afscheid van de EU.

Ondanks de economische crisis en de kritiek op het nationalistische regiobestuur gingen de verkiezingen in Catalonië tot nu toe uitsluitend over onafhankelijkheid. De Catalaanse nationalisten claimen dat hun rijke regio aanzienlijk beter af is als zij zich ontdoet van de rest van Spanje.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden