Afscheid van strateeg pur sang

Dinsdag vond in het Curaçaohuis in Den Haag de Nederlandse condoleance plaats voor de op zondag vermoordde politicus Helmin Wiels. De aanwezigen zijn ontzet door de kille moord.

DEN HAAG - In het Curaçaohuis aan de Badhuisweg in Den Haag hangt dinsdag de serene sfeer van koffie na een begrafenis. Terwijl op Curaçao het ontzielde lichaam van politicus Helmin Wiels op sectie wacht, spreken de aanwezigen hier bedrukt en ontzet over de kille moord van twee dagen eerder.


Ze zijn gekomen om het condoleanceregister te tekenen. Een delegatie namens Aruba. Lita d'Arnault van het CDA Den Haag. Oud-gediende Ronnie Martina, die decennia werkte in het Antillenhuis, de voorloper van het Curaçaohuis. Velen schrijven een boodschap in het Papiaments. De taal van het volk - het volk dat Wiels wilde representeren. Juist vandaag is de temperatuur tropisch in de kantoorvilla van de vertegenwoordigers van Curaçao in Nederland. Het Caribische Rijksdeel lijkt opeens heel dichtbij.


PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen is al geweest. 'Betrokken, markant, gedreven, inspirerend', heeft hij over Wiels geschreven. 'Hij beheerste de kunst verschillende talen te spreken', zegt gevolmachtigd minister Roy Pieters. 'Dan bedoel ik niet Papiaments, Engels en Nederlands, nee, ik bedoel dat hij zowel de taal van de intellectuelen als die van het volk sprak.'


Pas sinds 12 februari is Pieters gevolmachtigd minister. En nu dit. Hij dankt zijn functie aan Wiels. Pieters is een management-consultant, geboren op Curaçao, maar al veertig jaar woonachtig in Tilburg. 'In Nederland ben ik vaak gevraagd door partijen, maar ik heb altijd nee gezegd tegen de politiek. Totdat Wiels belde.' Hoe hij bij Pieters uitkwam? Dat geheim neemt Wiels mee in zijn graf.


Na de verkiezingswinst met zijn Pueblo Soberano (Soeverein Volk) in oktober, mocht Wiels bepalen wie minister-president en gevolmachtigd minister zouden worden. 'Hij was een strateeg pur sang', zegt Pieters. 'Hij analyseerde de positie waarin Curaçao zit. Hij had een scherpe tong en ja, hij zocht de grenzen op. Maar hij had een visie. Ik ben een bruggenbouwer. Toen we gingen praten, klikte het.'


Vorige zomer kreeg Curaçao een aanwijzing van de Rijksministerraad. Het land, met Aruba en St. Maarten sinds 2010 één van de vier landen in het Koninkrijk, heeft zijn financiën niet op orde. Wiels brak met premier Gerrit Schotte, die werd beschuldigd van banden met de maffia. Na zijn electorale zege was hij nu de machtigste man van Curaçao. Zelf volksvertegenwoordiger blijven was zijn adagium, armoede- en corruptiebestrijding, onderwijs voor iedereen en louter ministers met schone handen.


Net als Pieters (62) werd ook Wiels (54) pas laat politiek actief. Na maatschappelijk werker te zijn geweest, ontplooide hij de afgelopen tien jaar zijn nieuwe partij. Zijn methode: een permanente campagne op straat in de armste buurten van Curaçao en radiopraatjes waarin hij zijn volk voorhield dat als het land op orde zou zijn, onafhankelijkheid nabij was.


Pieters snelt naar de Eerste Kamer waar Wiels wordt herdacht en minister Plasterk (Koninkrijksrelaties) zegt dat de 'cruciale keuze' van Wiels 'van moed getuigde'. Plasterk: 'Hopelijk wordt zijn politieke erfenis opgepakt.'


De in het Curaçaohuis achtergebleven Ronnie Martina (80) zegt: 'Onze innerlijk beschaving is groot genoeg om geen chaos en wanorde te laten uitbreken. Het zou ook verraad zijn aan Wiels om nu herrie te schoppen. Het moeilijkste zal zijn dat we opnieuw moeten bewijzen dat we niet de bananenrepubliek zijn waar velen ons zo graag voor houden. Politiek geweld hebben wij nooit gekend.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden