Afscheid Bosz: judaskussen en krokodillentranen

Peter Bosz werd op handen De Kuip uitgedragen, op weg naar een nieuwe bestemming, de J-Leauge, waar het voetbal matig, maar het geld goed is....

JAAP VISSER

Van onze verslaggever

Jaap Visser

ROTTERDAM

Voor de tweede keer dit seizoen werd Feyenoord koploper voor een dag en die weelde veranderde het trouwe, maar doorgaans kritische legioen in een meute uitgelaten positivisten. Invaller Bosz werd luidkeels bedankt voor de in vijf seizoenen bewezen diensten, de vorige maand nog beschimpte trainer Arie Haan werd opgehemeld en zelfs de verguisde spits Henk Vos werd met gezang geknuffeld.

De 'EO-landavond' in De Kuip was een potsierlijke aangelegenheid omdat er nog nauwelijks enige aanleiding is het nieuwste Feyenoord te bejubelen. De Rotterdammers zijn behalve in Kerkrade (Roda JC uit, 1-1) nog niet op tegenstand van betekenis gestuit en worden pas morgen in Moskou (CSKA, eerste ronde UEFA Cup) serieus getest.

Dan het gedweep met de scheidende Bosz. De nijvere Arnhemmer leidde vorig seizoen de opstand tegen Willem van Hanegem en behoorde nu niet bepaald tot de populairste Feyenoorders. Maar het publiek wenste zich zaterdagavond alleen de tomeloze inzet van de gangmaker op het veld te herinneren.

Tegen Willem II mocht reserve Bosz een kwartier voor tijd, bij de stand 2-1, de plaats van de nieuwe international Jean-Paul van Gastel innemen. Feyenoord was op dat moment druk doende de Tilburgse opponent op de knieën te drukken. De energieke veteraan Bosz hielp een handje en binnen de kortste keren was het 4-1.

In de achtste minuut al schutterde Willem II-doelman Roland Jansen in zijn poging een schot van Pablo Sanchez te keren. De achter de spitsen Larsson en Taument rommelende Argentijn scoorde zijn tweede competitietreffer voor Feyenoord dat opeens heel sterk aan het UEFA Cup-karwei in Moskou moest denken. De spelers begonnen te hinken op twee gedachten: voluit aanvallen en zuinig consolideren. Het resultaat was halfslachtig voetbal waarmee de uitvoerder zichzelf in de nesten werkte.

Willem II deed er ruim 45 minuten over om de vuist te ballen en toen het uiteindelijk zover was stond de ploeg van Jim Calderwood nog altijd maar met 1-0 achter. Vandaar dat de doeltreffende uithaal van Henry van der Vegt in de 51ste minuut zowaar de gelijkmaker opleverde.

De 1-1 was tegen het zere been van Ronald Koeman, de libero die vorig seizoen de aanvoerdersband van Bosz overnam. Hoewel hij er net een schorsing van drie wedstrijden op had zitten, schopte de routinier de frustratie van zich af. De hopeloos zwakke scheidsrechter Luyten had het halverwege de tweede helft voor de verandering eens bij het rechte eind toen hij Koeman geel gaf voor een smerige overtreding op Van der Vegt.

Uit de vrije trap van Van Hintum belandde de bal op de krullekop van spits De Gier en die trof de lat boven De Goey. De gewijzigde verhoudingen op het veld maakten Willem II overmoedig en Feyenoord, met de Belg Claeys voor de geblesseerd uitgevallen stopper Fräser, sloeg onmiddellijk toe.

Gaston Taument reageerde in de 71ste minuut attent op een lage voorzet van Larsson. De rechter spits arriveerde, net op tijd, met zo veel vaart bij de tweede paal dat hij na het vervaardigen zijn derde treffer van het seizoen over de omheining vloog.

Drie minuten later was het pleit beslecht toen de voor Sanchez gekomen Vos zich eindelijk eens spitsvondig toonde. Zeven minuten voor tijd werd de overdreven feestvreugde in Rotterdam-Zuid nog vergroot toen Van Bronckhorst 'Henke' Larsson in staat stelde 4-1 te scoren.

Bosz werd vervolgens omhoog geholpen door verdediger Schuiteman, aan wie Haan momenteel de voorkeur geeft boven Boateng, en de uitgelaten Vos. Er was ook een ongemakkelijke omhelzing van voorzitter Van den Herik die met Bosz de laatste van de 'Bende van Vijf' De Kuip heeft uitgewerkt.

Met Blinker, Witschge, Maas en Heus gold de achtvoudige international als een sfeerverzieker. Bosz werd door Van den Herik verweten dat hij zich niet alleen op het veld een aanvoerder toonde, maar ook in het nachtleven. De Japanse belangstelling voor Bosz kwam Feyenoord dan ook wel gelegen. Al deed zaterdag zelfs Van den Herik alsof met het vertrek van de 'bendeleider' de eerste pijnlijke nederlaag van het seizoen werd geleden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden