Weblog

Afrikablog live! De beste boeken van Afrika

Wat zijn de beste boeken van Afrika? Een panel van lezers en schrijvers in het Bijlmer Parktheater. Met: Yasmine Allas, Kiza Magendane, Ama van Dantzig en Wim Bossema. Lees en schrijf mee op: volkskrant.nl/afrikablog.

Schilderij van Werewere Liking, schrijfster, beeldend kunstenares en muziektheatermaakster. De Kameroenese leidt al sinds de jaren tachtig een kunstenaarscommune, atelier, galerie en theater in Abidjan, de grootste stad van Ivoorkust: Village Ki-Yi.Beeld Werewere Liking

Er komen grote schrijvers uit Afrika. Sommige van hun werken horen tot de top van de wereldliteratuur, tot de aangrijpendste, prachtigste, grappigste en gruwelijkste romans die ooit zijn geschreven. We moeten nodig over die boeken praten, stukken hardop voordragen, de schrijvers op film zien en ontvangen als gastsprekers.

In het Bijlmer Parktheater in Amsterdam beginnen we met een panel van lezers en schrijvers met publiek. Praat mee, deel je literaire passies, kom met tips, zet jouw favoriete schrijvers en boeken in het zonnetje! Neem die boeken mee en laat ze ons zien. Eerste avond: woensdag 18 januari 2017, 20.00 uur.
Koop je kaartje (9 euro) hier.

Wie zijn ook weer de grootste namen in de Afrikaanse letterkunde? Wie won er een Nobelprijs? Welke meesterwerken zouden op elke school in Nederland moeten worden behandeld? Waar gaan die boeken over, wat zijn de literaire stromingen? Wie zijn de aartsvaders en -moeders? Welke lessen proberen zij ons te leren? Wat was de African Writers Series? Wordt er wat vertaald in het Nederlands, welke boeken dan en door wie? Wat betekent 'afropolitanism'? Wie zijn de veelbelovende schrijvers van nu?

En dan hebben ook nog de poëzie, de toneelwerken, de thrillers, de kinderboeken en spoken word.

Wat gaan we doen op die avonden?

Op de eerste avond kiezen de panelleden de roman die ooit de grootste indruk op hen heeft gemaakt en vertellen waarom. Elk panellid presenteert in 10 minuten de favoriete roman, de andere panelleden reageren en ook uit het publiek komen vragen en opmerkingen. Aan het eind van de avond pitchen de vier panelleden elk kort een boek voor de volgende bijeenkomst. Het publiek kiest welk van die vier boeken extra lang (30 minuten) wordt besproken de volgende keer. De andere drie panelleden houden daarna een korte presentatie van 10 minuten van hun favoriet. We nodigen iedere keer een andere gastschrijver uit.

Doe mee op volkskrant.nl/afrikablog

Het volkskrant.nl/afrikablog biedt een podium voor lezers. Korte recensies, leeservaringen, opmerkingen over de bijeenkomsten in het Bijlmer Parktheater, tips, filmpjes, columns, korte fictieverhalen, alles kan worden uitgekozen voor een plek op het Afrikablog van de Volkskrant.

Op het Afrikablog zijn aankondigingen te lezen, artikelen en achtergrondinformatie met filmpjes en links en podcasts. (Even doorscrollen! Er staat el heel veel op over Afrikaanse literatuur, interviews, debatverslagen, boekbesprekingen!) Het uitverkoren boek voor de volgende sessie en de drie andere keuzen. De gast van de komende keer: wie is het, waarom is hij of zij interessant? Je kunt er ook de pitches van de panelleden (en uit het publiek) nalezen. En er staat wat over de muziek die ze hebben uitgekozen, de soundtrack die past bij de aangeprezen boeken.


Wie zijn de panelleden?

Yasmine Allas is schrijfster van romans als 'Idil, een meisje', 'De generaal met de zes vingers', 'De blauwe kamer' en 'De onvoltooide'. Over een documentairereis met Paul Rosenmöller naar haar land van oorsprong Somalië schreef ze 'Een nagelaten verhaal'. Ze is ook actrice, maakte televisiedocumentaires en schreef essays, columns en opinieartikelen, onder andere in de Volkskrant (onlangs: het verbijsterende verhaal over de dood van haar broer in Ouagadougou). Ze is geboren in Somalië, dat ze op haar 10de ontvluchtte.

Ama van Dantzig is cultureel onderneemster. Ze heeft met Lynn Zebeda een cultureel organisatiebureau, een innovation agency, met de naam Dr. Monk en een leuke website drmonk.org. Ze pendelt tussen Amsterdam en Ghana (de landen van haar vader en van haar moeder). Zij en Lynn voeren onderzoeken uit voor vernieuwende initiatieven, voor mediaprojecten en exposities en festivals. Zo is Ama inspirator van het Chale Wote Street Art Festival in het oude stadsdeel Jamestown in Accra, sinds 2011 een jaarlijks straatfestival met parades, muziek en performances door kunstenaars.

Kiza Magendane timmert als student politicologie en opiniemaker flink aan de weg op sociale media en met stukken in allerlei kranten. Hij kwam als vluchteling uit Congo via een kamp in Tanzania in Nederland terecht. Op sociale media doet hij verslag van zijn 'Zoektocht naar de Nederlander', een boek in wording. Over zijn eerste kennismaking met Nederland vertelt hij in een roerende TEDx-lezing die ook te bekijken is via volkskrant.nl/afrikablog. Hij is oprichter van Africa Students United, een vereniging van Afrikaanse studenten in Amsterdam.

Wim Bossema is redacteur van de Volkskrant vanaf 1990 en schrijft de laatste 35 jaar vooral over Afrika. Ook over Afrikaanse romans en schrijvers, van wie hij er een heel aantal ooit heeft geïnterviewd. Dat is voor een deel terug te vinden in zijn boek 'De trots van Afrika' uit 1998 (e-book bij fosfor.nl) en op het volkskrant.nl/afrikablog.

Yasmine Allas.Beeld YA
Ama van Dantzig.Beeld Dr. Monk
Kiza Magendane.Beeld km
Wim Bossema.Beeld wb
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden