Afrikaanse Unie wil dat Strafhof Keniaanse leiders met rust laat

Ruim vijftig Afrikaanse landen hebben zaterdag in Addis Abeba eensgezind verkondigd dat het Internationale Strafhof in Den Haag moet afzien van de vervolging van de Keniaanse president Kenyatta en diens vicepresident Ruto wegens misdaden tegen de menselijkheid.

AMSTERDAM - Het Internationaal Strafhof behoort alle zittende leiders met rust te laten, vinden de 54 landen van de Afrikaanse Unie. Ook de rechtszaak tegen de Soedanese president Omar al-Bashir dient stilgelegd, al wordt hij verdacht van genocide in Darfur. Eerst moet Al-Bashir terugtreden uit de politiek.

Veel uitleg gaven de lidstaten van de Afrikaanse Unie niet. Bovenal was er tevredenheid over de onderlinge eensgezindheid. 'We hebben besloten hierover met één stem te spreken om onze zorg luid en duidelijk kenbaar te maken', zei de Ethiopische minister van Buitenlandse Zaken.

De Afrikaanse leiders voelen zich het doelwit van het Internationaal Strafhof, nu zij de hoofdrol spelen in alle lopende zaken van dat hof. Het hof in Den Haag heeft weliswaar ook Afghanistan en Colombia in het vizier, het onderzoek naar die landen verkeert nog in een pril stadium.

De Afrikaanse machthebbers voelen vooral de hete adem van het strafhof nu Kenyatta en Ruto in Den Haag terecht moeten staan. Beiden worden ervan verdacht bij de Keniaanse verkiezingen van 2007 de aanzet te hebben gegeven tot moordpartijen, waarbij 1.100 burgers het leven verloren.

Collega's van de Afrikaanse Unie schieten Kenyatta en Ruto te hulp, met als argument dat het 'voor het eerst' is dat een zittend staatshoofd voor een internationaal strafhof moet verschijnen. Dat is volgens de Afrikaanse Unie een inbreuk op de soevereiniteit van Kenia en het ondermijnt volgens haar het verzoenings- en hervormingsproces in dat land.

Feit is dat 34 van de 54 Afrikaanse landen het verdrag ondertekenden waarmee het Internationaal Strafhof rechtsmacht werd gegeven, en waarmee ook de eigen soevereiniteit in geval van misdaden tegen de menselijkheid werd opgegeven. Daarover begint in Afrika kennelijk spijt te ontstaan.

Kenia hoopte op medestanders om collectief het verdrag op te zeggen. De meeste Afrikaanse landen vinden die stap nog te bar.

Vooraanstaande Afrikanen als Kofi Annan en de Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu zijn zeer kritisch over de stellingname van de Afrikaanse Unie. Vooral Tutu heeft zich scherp uitgelaten: 'De leiders die het Strafhof proberen te ontlopen, willen in feite een vrijbrief om hun bevolking te doden, te verminken en te onderdrukken.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden