Afrikaanse olifanten nog massaal om ivoor gedood

Het aantal om hun ivoor gestroopte Afrikaanse olifanten blijft ondanks de strengere internationale handhaving zorgwekkend hoog. In 2012 zijn naar schatting 22 duizend Afrikaanse olifanten door stropers gedood.

VAN ONZE VERSLAGGEVER BEN VAN RAAIJ

AMSTERDAM - Dit meldt Cites, de organisatie die afspraken maakt over de internationale handel in beschermde planten- en diersoorten. Vooral in het instabiele Centraal-Afrika gaat het slecht: van de bosolifanten in die regio wordt volgens Cites jaarlijks 5 procent gestroopt.

Vandaag begint in Gaberone, Botswana, een internationale conferentie over de Afrikaanse olifant. Op deze 'olifantentop', georganiseerd door de internationale koepel van natuurbeschermingsorganisaties IUCN, moeten harde afspraken worden gemaakt over betere bescherming van de Afrikaanse olifant, die op de Rode Lijst van de IUCN de status 'kwetsbaar' heeft.

De stroperijcijfers over 2012 zijn iets lager dan die over 2011, toen 25 duizend olifanten werden afgeslacht. Cijfers van de monitoringorganisatie Traffic wijzen echter uit dat de handel in illegaal ivoor door veel vraag in vooral Vietnam en China onverminderd doorgaat. In 2013 is tot nu toe al 41,6 ton ivoor in beslag genomen, 20 procent meer dan in het piekjaar 2011.

De stijging van de hoeveelheid geconfisqueerd ivoor weerspiegelt volgens Traffic minder een verbeterde handhaving als wel een toename van de ivoorsmokkel, die steeds meer in handen is van de georganiseerde misdaad.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden