Afrikaanse burgers teleurgesteld over winst Donald Trump

'Barack, kom naar huis.' Op de ochtend na de verkiezingen was dit een van de hartekreten die in Kenia op de sociale media klonken. Ook elders in Afrika overheerste de teleurstelling van burgers over de winst van Donald Trump. Maar bij Afrikaanse leiders kan Trump mogelijk op de nodige sympathie rekenen.

Donald Trump. Beeld anp

De afgelopen acht jaar heeft het continent waar Obama's vader werd geboren niet hoog in de belangstelling van de Amerikaanse regering gestaan. Dat had te maken met de onbeduidende positie van Afrika op economisch terrein. Maar het kwam ook, zeker in de eerste termijn, omdat Barack Obama niet met Kenia, niet met Afrika geassocieerd wilde worden.

Als de Verenigde Staten al naar Afrika kijken, dan is dat omdat zij willen weten welke gevaren dit continent kan brengen door het internationale islamistisch terrorisme. Wat dat betreft, zo is de verwachting, zal er onder Trump niet heel veel veranderen. Hij heeft in zijn campagne meer dan eens duidelijk gemaakt dat hij internationale jihadi's buiten wil houden.

Trump, zo meent de Zuid-Afrikaanse veiligheidsanalist Ryan Cummings, zal bij de strijd tegen radicale islamitische groepen waarschijnlijk, meer nog dan Obama, kiezen voor een 'militaire benadering'. Daarbij, zo meent Cummings, zal hij vooral 'de symptomen en niet de oorzaken van terrorisme' aanpakken.

Een focus dus op het harde gevecht, en niet op zaken als sociaaleconomische uitsluiting van groepen, armoede, en werk- en uitzichtloosheid bij het merendeel van de Afrikaanse bevolking dat tot de jeugd behoort. Daarbij komt mogelijk dat president Trump zich veel minder dan Obama echte zorgen zal maken over Afrikaanse regeringen die, al dan niet vanwege hun strijd tegen terroristen, bereid zijn democratische grondrechten simpelweg opzij te schuiven.

Meer lezen?

Hoe reageert de linkerflank van politiek Den Haag op de uitkomst van de verkiezingen in de Verenigde Staten? Lees hier het artikel.

Lees hier de analyse van Volkskrant-correspondent Michael Persson over de overwinning van Donald Trump.

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant over de verkiezingen in de Verenigde Staten.

Dat laatste zal Trump in Afrika mogelijk ook aanspreken als het gaat om economische investeringen in het continent. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat politieke leiders uit het Westen, zoals Hillary Clinton toen zij minister van Buitenlandse Zaken was, in Afrika steeds minder gehoor vinden voor een koppeling van economische groei aan verdere democratische ontwikkeling en goed bestuur.

Wat dat betreft heeft China in Afrika immers ruimschoots laten zien dat het 'democratische sausje' niet noodzakelijk is; niet voor investeerders uit China, die al dan niet door de Chinese overheid worden gesteund, maar ook niet voor iedere Afrikaanse regering. Afrikaanse burgers mogen dan teleurgesteld zijn in de verkiezing van president Trump, voor Afrikaanse leiders kan 'The Donald' juist een politieke steun in de rug betekenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden