Afrikaanse bedrijven ontdekken het milieu

Wie arm is, heeft wel wat anders aan zijn hoofd dan het milieu. De meeste consumenten in Afrika hebben bovendien niet veel meer te besteden dan enkele dollars per dag, dus grootvervuilers zijn ze niet snel....

Evert Nieuwenhuis

‘Het milieu wordt in de meeste arme landen niet heel serieus genomen’, zegt Adan Mohammed, topman van Barclays Kenya, een van de grootste banken in Afrika. ‘We voelen de druk om te veranderen nog niet genoeg. Maar het probleem moet aangepakt worden en het is aan ons, bedrijven, om voor te gaan’, zei hij onlangs tegen persbureau Reuters.

Barclays Kenya is niet het enige Afrikaanse bedrijf dat op de groene trein springt. Nationale kampioenen als East African Breweries – een van de grootste bierbrouwers in Oost-Afrika – en luchtvaartmaatschappij Kenya Airways onderzoeken hoe ze groener geld kunnen verdienen. In een poging iets van haar CO2-uitstoot te compenseren, plant de Keniaanse luchtvaartmaatschappij kleine boompjes op de heuvels rondom de landingsbanen van Nairobi. Niet ver daarvandaan heeft de Keniaanse hoofdstad een Afrikaanse noviteit in de aanbieding: het restaurant Azalea, dat geheel CO2-neutraal zijn menu’s serveert.

Klimaatverandering zal met name Afrika hard raken, voorspellen onderzoekers. Het klimaat is er weerbarstig en ’s werelds armste continent heeft weinig middelen om zich te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals meer droogte of extreme regenval. Yvo de Boer, hoofd van het VN-klimaatbureau, noemde Afrika al eens ‘het vergeten continent’ in de strijd tegen klimaatverandering. Grote opkomende landen als China, India en Brazilië hebben veel hulpgelden binnengehaald om klimaatverandering te stabiliseren. Binnen hun landsgrenzen verrijzen windmolens, waterkrachtcentrales of installaties die CO2 afvangen. Maar in Afrika bevindt zich slechts 2,4 procent van alle 1.100 projecten die voortkomen uit het Clean Development Mechanism. Dit is een onderdeel van het Kyoto-verdrag en stelt arme landen in staat te investeren tegen klimaatverandering.

In Zuid-Afrika zijn enkele van die projecten te vinden. Sasol, ’s werelds grootste producent van uit kolen gewonnen olie, pioniert met het omzetten van broeikasgassen in zuurstof en stikstof. De verwijderde gassen wil het bedrijf aanbieden op de wereldmarkt voor handel in CO2-emissies.

Mohammed, de baas van Barclays Kenya, zegt alleen geld te lenen aan projecten die CO2-neutraal zijn. Het is te hopen dat zijn bank niet zonder werk komt te zitten. Want voorlopig zijn dergelijke projecten in Afrika schaarser dan investeerders.

Evert Nieuwenhuis

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden