Afrika valt Europa aan

Hoe vaak zijn de (voor)oordelen niet uitgesproken: Zwitsers zijn secure, brave burgers die uitstekend op de centen kunnen passen. Ze zijn immers afkomstig uit een land van banken en horloges....

En als de wereld ergens corrupt is, dan toch in dat straatarme Afrika? Vandaar dat de huidige ontwikkelingen in de top van de wereldvoetbalbond FIFA zo saillant zijn.

De Zwitser Sepp Blatter, voorzitter van de FIFA, ligt hevig onder vuur. De beschuldigingen tegen hem zijn niet mals: corruptie en financieel wanbeheer zijn de belangrijkste.

En wie heeft zich vrijdag tegenkandidaat gesteld voor de verkiezing op 29 mei in Seoul? Issa Hayatou, de voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond CAF. Een man met een vriendelijke oogopslag, zeg maar een sportieve equivalent van Kofi Annan. Hij is afkomstig uit Kameroen, een land uit het bruisende hart van donker Afrika.

Blatter heeft de schijn tegen. Zijn start in 1998 was vals. Hij was als secretaris-generaal van de FIFA de oogappel van de Braziliaan Havelange, die de wereldbond sinds 1974 met straffe hand regeerde. De Zweed Johansson was dé kandidaat, maar hij verloor de verkiezingen met onverwacht groot verschil.

Of het ook allemaal eerlijk verliep is onduidelijkheid. De verwikkelingen zoals beschreven in Voetbal International en het boek De Voetbalmaffia van David Yallop zijn spectaculair.

Vooral Afrikaanse vertegenwoordigers zouden aan de vooravond van de verkiezing enveloppen met geld aangeboden hebben gekregen in hotel Meridien in Parijs.

Ze hoefden alleen maar op Blatter te stemmen. Onlangs nog verklaarde een Somaliër inderdaad geld te hebben ontvangen.

Johansson legde zich morrend neer bij de nederlaag en de goednieuwsshow begon. De FIFA pochte over astronomische tv-contracten voor de komende WK's. De hele voetbalwereld, arm en rijk, zou profiteren van de rijkdom.

Maar het tij keerde. Marketingbureau ISL ging failliet en nog altijd is onduidelijk hoe groot de schade voor de FIFA zal zijn. Bovendien wankelen de tv-maatschappijen, zodat het de vraag is wat de contracten waard zullen zijn. Ook wil Blatter de invloed van de machtige UEFA binnen de moederbond beperken. Het komt zijn populariteit in Europa niet ten goede.

Blatters tegenstanders ruiken bloed. Johansson vloog vorige week zelfs naar Cairo, waar de CAF kwartier houdt, om zijn steun te betuigen aan Hayatou. En ook in Azië kan de Afrikaan, die een transparant beleid belooft, op enige steun rekenen.

Blatter zei eerder dat Hayatou geen schijn van kans heeft, maar hij laat zich op de FIFA-website genuanceerder uit. De verkiezingsretoriek heeft hij zich al eigen gemaakt: 'De race is open. Ik kijk uit naar een sportieve en democratische verkiezing.'

Sepp Blatter zegde Afrika al voor zijn verkiezing de organisatie toe van het WK van 2006, maar dat ging naar Duitsland. Nu wil de Afrikaan Hayatou de Zwitser Blatter naar huis sturen, als onderdeel van een grote schoonmaak. Ironisch toch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden