NieuwsAfrika vrij van ‘wilde’ polio

Afrika krijgt de ‘wilde’ polio er eindelijk onder

Afrika mag dan met corona kampen, een ander virus is er eindelijk verslagen: na tientallen jaren van zware inspanning is het continent dinsdag vrij verklaard van ‘wilde’ polio.

Mark Schenkel
Het ‘wilde’ poliovirus treft vooral jonge kinderen. Beeld AFP
Het ‘wilde’ poliovirus treft vooral jonge kinderen.Beeld AFP

Een generatie geleden nog maar, in 1996, raakten meer dan 75.000 Afrikaanse kinderen door de ziekte verlamd. Het wilde poliovirus bestaat nu alleen nog in twee Aziatische landen: Afghanistan en Pakistan.

De historische doorbraak volgt op de beëindiging van het virus in Nigeria, het laatste Afrikaanse land waar het nog bestond. Inentingscampagnes en voorlichtingsacties werden daar jarenlang gehinderd door het geweld van de terreurorganisatie Boko Haram. Tomeloze inzet van gezondheidspersoneel en lokale vrijwilligers bracht uiteindelijk ook in de deelstaat Borno, het epicentrum van het geweld, de ziekte onder controle.

Het wilde poliovirus treft vooral jonge kinderen en kan van mens op mens overgaan als kleine beetjes uitwerpselen van een besmet persoon in eten of drinkwater terechtkomen, bijvoorbeeld wanneer iemand die de ziekte onder de leden heeft de handen niet goed wast. De verlammingsverschijnselen door polio kunnen zo erg worden dat ademhalingsspieren stoppen met werken en een patiënt sterft.

In een aantal Afrikaanse landen, zoals Nigeria, Congo en Angola, duiken ondanks het recente succes nog sporadisch gevallen op van een poliovirus dat niet ‘wild’ om zich heen grijpt, maar dat kan zich voordoen juist als gevolg van een inenting. Omdat vaccins kleine hoeveelheden ‘actief’ virus kunnen bevatten, bedoeld om het menselijke afweersysteem tot actie te manen, kan het virus in zeldzame gevallen muteren en voor nieuwe ziekte zorgen, vooral in gemeenschappen met een relatief lage vaccinatiegraad.

Vorig jaar ging het in heel Afrika om iets meer dan driehonderd gevallen. Ter vergelijking: de Wereldgezondheidsorganisatie WHO schat dat dankzij de massale vaccinatieprogramma’s tegen polio sinds 2000 meer dan 13 miljoen polio-gevallen zijn voorkomen.

De WHO roemt de vereende strijd van de voorbije decennia. Matshidiso Moeti, directeur van de afdeling Afrika, spreekt van een enorme en gedenkwaardige inzet. Vooral sinds de jaren negentig, toen de ziekte mede door toedoen van de Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela hoog op de internationale agenda kwam te staan, zijn op grote schaal vaccins uitgedeeld. Moeti zegt dat het nu wel zaak is om aandacht te blijven schenken aan de Afrikanen die als gevolg van polio verlamd door het leven gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden