Afrika keert zich van Boutros-Ghali af en zoekt kandidaten

NEW YORK De voorzitter van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE), de Kameroense president Paul Biya, heeft de politieke leiders van Afrika opgeroepen kandidaten voor te stellen voor de post van secretaris-generaal van de Verenigde Naties....

Reuter, AP, AFP

Zo wil hij waarborgen dat een Afrikaan de huidige secretaris-generaal, de Egyptenaar Boutros Boutros-Ghali, opvolgt, als de Amerikanen volharden in hun weigering Boutros een tweede ambtstermijn toe te staan.

Op een top van de OAE in juli in Kameroen hadden Afrikaanse VN-ambassadeurs zich nog achter Boutros-Ghali geschaard. Een week geleden zei de VN-ambassadeur voor Botswana, Legwaila Joseph Legwail zelfs nog: 'Wij hebben geen nieuwe lijst. Onze lijst bestaat uit één naam: Dr. Boutros-Ghali.'

Maar Biya raadde de lidstaten nu aan een andere Afrikaanse kandidaat te zoeken, omdat Washington er geen bezwaar tegen zou hebben dat ook de volgende secretaris-generaal van het continent komt.

De brief van de OAE-voorzitter kan een doorbraak zijn in de impasse over de benoeming van een secretaris-generaal. De Verenigde Staten maakten op 19 november gebruik van hun vetorecht om de herbenoeming van Boutros-Ghali te verhinderen. Zij vinden dat de volkerenorganisatie een nieuwe leider nodig heeft die hervormingen doorvoert.

De Afrikanen wilden echter geen andere kandidaten noemen, zolang een herbenoeming van Boutros-Ghali nog niet is uitgesloten. De ambtstermijn van Boutros-Ghali loopt op 31 december af. Maar met de oproep van Biya lijkt het dat Afrika Boutros heeft laten vallen, en dat de secretaris-generaal een tweede termijn definitief kan vergeten.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Madeleine Albright had Afrikaanse landen vorige week aangeraden snel met een andere kandidaat te komen. De opvolging van Boutros-Ghali zou uiterlijk 17 december rond moeten zijn.

Als mogelijke kandidaten worden genoemd Kofi Annan uit Ghana, vice-secretaris-generaal van de VN en verantwoordelijk voor vredesoperaties; ex-premier Hamid Algabid van Niger, secretaris-generaal van de Organisatie van de Islamitische Conferentie; de Ivoriaanse minister van Buitenlandse Zaken Amara Essy.

Ook de voormalige Ugandese ambassadeur Olara Otunnu wordt genoemd, evenals de secretaris-generaal van de OAE Salim Salim uit Tanzania, en de Senegalese minister van Buitenlandse Zaken Moustapha Niasse.

Van al deze kandidaten lijken Otunnu's kansen om secretaris-generaal te worden het geringst. In diplomatieke kringen wordt hij zeer gewaardeerd, maar hij staat bekend als een fel criticus van de regering van de Ugandese president Yoweri Museveni. Daarom zal de Ugandese regering niet snel haar fiat geven aan de benoeming van Otunnu.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.