Afrekenen met tamelijk ruim immigratiebeleid

Verlaging van de leeftijdsgrens voor gezinshereniging van 18 naar 12 jaar is ongekend in Europa. Kinderen vinden de maatregel hardvochtig....

De pogingen om de komst van immigranten naar Nederland te beperken, zijn in een stroomversnelling geraakt. Dat blijkt uit het beginselakkoord dat CDA, VVD en de Lijst Pim Fortuyn (LPF) hebben bereikt met het oog op de vorming van een nieuw kabinet. Zij willen geen gezinshereniging meer toestaan voor kinderen ouder dan 12 jaar. Geen van de partijen had dat in zijn verkiezingsprogramma staan.

Wellicht komen er nog meer verrassingen, waarvan geen burger wist toen hij op 15 mei naar de stembus ging. Zo wordt gesproken over het verhogen van de minimumleeftijd van 18 naar 21 jaar voor iedereen (ook autochtone Nederlanders) die zijn bruid of bruidegom uit een niet-Europees land wil laten overkomen. Bovendien moet de aanvrager een hoger inkomen hebben dan nu het geval is en de helft van de inburgeringscursus voor de partner (totale kosten: 6600 euro) zelf betalen.

De plannen moeten nog worden uitgewerkt. Het is niet zeker of zij ongeschonden de eindstreep halen. Een verlaging van de leeftijdsgrens van 18 naar 12 jaar voor gezinshereniging is ongekend in Europa. Zelfs een voorstel van Duitsland in de Europese ministerraad om de leeftijdsgrens te verlagen naar 16 jaar stuitte op breed verzet. Duitsland ging er zelf overigens wel toe over.

Nederland stelt al strengere eisen aan gezinshereniging dan andere Europese landen. Zo'n forse verlaging van de leeftijdsgrens zou helemaal tot een uitzonderingspositie leiden. Bovendien zijn er internationale verdragen - het Internationale Verdrag van de Rechten van het Kind (IVRK) en het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM) - die immigranten alle recht geven op hereniging met hun kinderen.

GroenLinks-Kamerlid Femke Halsema reageerde woensdag woedend op het uitgelekte nieuws. 'Daarmee zeg je in feite tegen allochtonen en asielzoekers: je bent niet verantwoordelijk voor je kinderen tussen 12 en 18 jaar.'Halsema kan zich al helemaal niet voorstellen dat een 'gezinspartij' als het CDA ermee instemt.

Maar de centrum-rechtse partijen lijken voorgoed te willen afrekenen met het tamelijk ruime immigratiebeleid van de afgelopen decennia. Dat heeft geleid tot 'volgimmigratie' via gezinshereniging (overwegend kinderen, maar ook vrouwen die zich bij hun man voegen en andersom) van ongeveer elfduizend nieuwe burgers per jaar.

Zij komen uit alle landen van de wereld, met inbegrip van Europa. Marokkanen en Turken vormen met vierduizend man de hoofdmoot en deze groep wordt als het meest problematisch ervaren. Het is onbekend hoeveel van hen tussen 12 en 18 jaar zijn, en hoe groot het effect van een leeftijdsverlaging op de immigratie zal zijn.

Een andere immigratiestroom is die van Nederlanders of buitenlandse ingezetenen van Nederland die hun bruid of bruidegom uit een ander land halen. Dit betrof in 2000 negenduizend mensen, en dat aantal leek vorig jaar (waarover nog geen definitieve gegevens bekend zijn) richting tienduizend te gaan.

Autochtone Nederlanders die hun partner laten overkomen hebben met 40 procent het grootste aandeel in deze migratiestroom. Daarna volgen Marokkanen en Turken met elk 21 procent. In dat rijtje landen staan Marokko en Turkije met stip bovenaan. In 2000 kwamen vierduizend huwelijkskandidaten uit die landen. Ook Surinamers (ongeveer 900), Indonesiërs (340), Thais (330) en Polen (310) zijn in trek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden