Afpersingszaak De Vlieger wijst vooruit

Itzhak M., een Israëliër uit Almere, lijkt het kleine broertje van Willem Holleeder. Hij wordt verdacht van afpersing van vier ondernemers, onder wie vastgoedhandelaar Erik de Vlieger....

Van onze verslaggever Marc van den Eerenbeemt

Vandaag doet de Amsterdamse rechtbank uitspraak in Dordrecht. Het ‘megaproces’ werd daar gehouden, omdat de Amsterdamse rechtbank geen grote zaken meer aan kon. Zó groot bleek de zaak uiteindelijk niet. De advocaten van M. noemen de rechters partijdig en voerden geen verweer.

Het vonnis is van groot belang. Als de rechters van oordeel zijn dat Itzhak M. zich in 2002 schuldig heeft gemaakt aan afpersing van Alberto Fernandez, eigenaar van café Raffles nabij het Amsterdamse Leidseplein, dan wordt mogelijk ook de bekende vastgoedhandelaar Erik de Vlieger nog vervolgd.

Fernandez droeg naar eigen zeggen zijn aandeel in het bedrijf onder dreiging van geweld over aan mede-eigenaar De Vlieger. De laatste zou bewust de breedgeschouderde Itzhak M. hebben ingeschakeld om zich te verzekeren van een snelle overdracht van de aandelen. Afpersing in vereniging, aldus officier van justitie Michiel Zwinkels.

Wordt Itzhak M. veroordeeld, dan geven de rechters daarmee een indicatie af over de mogelijk bestraffing van Willem Holleeder. Diens zaak is nog zwaarder dan die tegen M., tegen wie 8 jaar cel is geëist. Holleeder wordt verdacht van het leiden van een zeer gewelddadige criminele organisatie.

De zaak dient nog een hoger belang, benadrukte de officier bij zijn strafeis. Afpersingsonderzoeken als deze tonen volgens hem aan dat de onderwereld greep heeft gekregen op een ‘op zichzelf integere’ legale economische sector als die van het vastgoed.

Tien jaar geleden werd door een parlementaire enquêtecommissie al de vrees geuit dat de georganiseerde misdaad zou binnendringen in openbaar bestuur, politiek en economie. In het vastgoed is het al zover, aldus Zwinkels. Hij zette de zaak breed neer.

Hij verwees naar Amerika, waar hetzelfde verschijnsel racketeering wordt genoemd: het illegaal opereren binnen een legale sector. De misdaad richt zich dan niet langer uitsluitend op illegale markten als de drugshandel, maar vreet zich ook in bij gewone bedrijven.

Ook in Oost-Europa heeft men daar ervaring mee, aldus Zwinkels. Afpersingspraktijken leiden tot behoefte aan bescherming. Die ‘protectie’ kan weer overgaan in afpersing. Die negatieve spiraal laat een criminele tussenlaag ontstaan, die hele sectoren in de greep krijgt.

In Nederland heeft zich in het vastgoed een vergelijkbare ontwikkeling voorgedaan, aldus Zwinkels. De Vlieger maakte volgens hem gebruik van de gewelddadige Itzhak M., maar werd ook door hem afgeperst. Een mislukte vastgoeddeal zou zijn beëindigd met de gedwongen afdracht van vier miljoen euro door De Vlieger.

Ithzak M. liet volgens de aanklager anderen meegaan in het plegen van strafbare feiten als geld witwassen. Hij introduceerde bovendien een gewelddadige manier van zakendoen in het vastgoed.

Rond Holleeder, wiens proces wordt verwacht in 2007, is het beeld eender. De topcrimineel was niet alleen zelf actief in de handel in Amsterdamse panden, hij verschafte zich ook met geweld toegang tot de handel van anderen.

Wordt Itzhak M. veroordeeld, dan wil het OM hem 1,9 miljoen euro aan misdaadwinst afpakken. Wordt hij vrijgesproken, dan wacht hem waarschijnlijk snel een gang naar de Verenigde Staten. De Amerikaanse justitie verdenkt hem van betrokkenheid bij een moord in 1988 in Los Angeles.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden