Afperser Dirk M: 'De Mol heeft geld genoeg, laat hem geven aan de armen'

Verbijstering bevangt de rechtszaal als op grote beeldschermen een hersenscan van Dirk M. wordt getoond. Een groot, zwart gat ontsiert de voorkant van zijn brein. 'Zijn cingulum is nagenoeg verdwenen', zegt getuige-deskundige Cees Jonker. Volgens de neuroloog lijdt Dirk M. aan frontaalkwabdementie. Hij somt op welke consequenties dat heeft: Gebrek aan empathie. Amoreel gedrag. Obsessies. 'Alle remmen vallen weg.'

Linda en John de Mol. Beeld anp

Dirk M. staat terecht voor het afpersen van John en Linda de Mol. Een jaar lang stuurde hij de mediatyconen dreigbrieven waarin hij aanvankelijk 5 en later 10 miljoen euro eiste, anders zouden Linda's kinderen en moeder, vrienden en zelfs werknemers 'groot gevaar' lopen. Uit de dreigbrieven blijkt dat de familie werd geobserveerd. Tijdens een gesprek met de politie zei Linda de Mol wat dit voor haar gezin betekende: doodsangst. Haar kinderen werden per auto met beveiligers naar school, sportclubs en feestjes gebracht. Over de afpersing mochten ze niet spreken - 'vrienden van mijn zoon noemden hem een watje'. De tv-presentatrice investeerde ruim een ton aan beveiliging en eist daarvan de helft terug.

Dat zal ze storten in haar goededoelen-fonds Linda Foundation, meldt de officier van justitie. Met haar eis bewerkstelligt Linda wat haar afperser al die tijd beoogde: geld naar mensen die het nodig hebben. 'Ik vond de ellende van mensen die ik zag tijdens vakanties in Indonesië en Zuid-Afrika, onacceptabel', antwoordt verdachte Dirk M. op vragen van de rechter naar zijn motief. 'Ik dacht: John de Mol heeft geld genoeg, hij zou een bijdrage moeten leveren aan een rechtvaardiger verdeling van de welvaart.'

Excuusbrief

'U bent zelf behoorlijk bemiddeld', zegt de rechter. 'Waarom dan gaan afpersen?' 'Een paar ton is niet genoeg', antwoordt Dirk M. 'Dacht u, zelfs nadat de politie u had verhoord, nou nooit: ik moet hier mee stoppen?' Nee, zegt Dirk M. 'Een stemmetje zei dat ik het plan moest afmaken.' Dat stemmetje komt voort uit zijn ziekte, oordelen drie getuige-deskundigen.

Frontaalkwabdementie komt relatief weinig voor en is niet te vergelijken met Alzheimer, benadrukken zij. Als tussen de deskundigen een discussie ontspint over de vraag of en waar Dirk M. verder moet worden onderzocht en behandeld, begint de verdachte te huilen. Spijt betuigt hij niet, zoals hij dat tijdens zijn pro-formazitting vorige maand ruimhartig deed. Wel benadrukt hij dat hij zowel John als Linda de Mol een excuusbrief heeft gestuurd. Als de officieren van justitie aangeven die brieven nooit zijn aangekomen, legt M.'s advocaat uit dat ze nooit zijn verstuurd, 'op last van mij - ze waren te onsamenhangend'.

De officieren van justitie oordelen dat Dirk M. slechts in beperkte mate verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn daad. 'Hoewel we voor zo'n ernstige daad als afpersing gewoonlijk onvoorwaardelijke gevangenisstraf zouden eisen', eist het OM in dit geval een celstraf die gelijk is aan M.'s voorarrest: 141 dagen. Daarbovenop klinkt de eis van tien maanden voorwaardelijk vanwege het - geringe - recidivegevaar. En de officieren willen dat hij zich nooit meer mag vertonen in de straten rond de woningen van John en Linda de Mol. De rechtbank doet op 2 juli uitspraak.

Officieren van justitie, B. Mac-Leam, A. Kwaspen en verdachte Dirk M. tijdens de rechtszaak tegen de afperser van de familie De Mol. De zeventigjarige man uit Zeist wordt verdacht van afpersing en bedreiging. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden