Afperser Campina veroordeeld tot tien jaar

De rechtbank in Utrecht heeft Frans van L. dinsdag veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens vier pogingen tot moord, afpersing en pogingen tot afpersing....

Het was slechts een kwestie van geluk dat er geen doden zijn gevallen, aldus de rechtbank. De vier slachtoffers werden acuut ziek nadat ze een paar hapjes van de toetjes hadden genomen. Als er niet bijtijds een dokter aanwezig was geweest, had het aanzienlijk slechter met ze af kunnen lopen, zei de rechtbank.

Hoewel de 46-jarige Van L. tijdens de zitting had verklaard dat het niet zijn bedoeling was geweest om iemand te vermoorden, rekende de rechtbank het hem zwaar aan dat hij genoeg kennis had over het gif om te weten dat het dodelijk was. Ook werd in het vonnis benadrukt dat dit soort misdrijven grote maatschappelijke onrust teweeg brengt.

In 2002 begon Van L. met zijn pogingen Campina af te persen. Vanaf 1999 had hij het al geprobeerd bij Ahold, de Nederlandse Spoorwegen en Sara Lee, maar dat had niets opgeleverd. Ook Campina weigerde de 200 duizend euro te betalen die hij eiste. Aanvankelijk stopte hij schroeven en bouten in een pak vanillevla, maar later ging hij over tot het injecteren van gif in toetjes. Toen in juni 2003 een vrouw ernstig ziek werd na het eten van een paar hapjes Mona verwenyoghurt, ging Campina akkoord met het betalen van 50 duizend euro. Nadien meldden zich nog drie slachtoffers uit Deurne en Valkenswaard.

De rechtbank acht Van L. enigszins verminderd toerekeningsvatbaar, in navolging van het Pieter Baan Centrum. De uit Noord-Brabant afkomstige Van L. zou in geestelijke problemen zijn gekomen na de dood van zijn vrouw is 1996. Hij voelde zich volgens het PBC machteloos en probeerde via afpersing weer greep te krijgen op zijn leven.

De rechtbank bepaalde dat Van L. ruim 27 duizend euro schadevergoeding moet betalen aan Albert Heijn, die toetjes moest terughalen uit de schappen. Ook aan de slachtoffers moet hij een schadevergoeding betalen. Het is nog niet duidelijk of hij in hoger beroep gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden