nieuwsbedreigde diersoorten

Afname aantal giraffen gaat ‘in de richting van uitsterven’, handel aan banden maar niet geheel verboden

De handel in onderdelen van de ­giraffe – zoals huiden en vlees – wordt beperkt. Het Afrikaanse zoogdier wordt zodanig bedreigd, dat maatregelen nodig zijn om de soort te beschermen en zijn voortbestaan veilig te stellen. 

Een giraffe in het Amboseli National Park in Kenia.Beeld REUTERS

Hiertoe is donderdag besloten op een internationale vergadering in Genève over de handel in bedreigde dier- en plantensoorten. Het conceptvoorstel, dat volgende week nog formeel moet worden bevestigd op de plenaire vergadering van de Cites-conferentie, werd aangenomen met de stemmen van 106 landen voor en 21 tegen. Zeven landen onthielden zich van stemming.

Het aantal giraffen is de afgelopen dertig jaar volgens wetenschappers met minstens 40 procent afgenomen. ‘Als de trend zich doorzet, gaan we in de richting van uitsterven’, zei Maina Philip Muruthi van de African Wildlife Foundation.

‘We hebben het over enkele tienduizenden giraffen, terwijl er honderdduizenden Afrikaanse olifanten zijn’, zei bioloog Tom De Meulenaer, hoofd wetenschappelijk onderzoek van Cites. ‘We moeten dus voorzichtig zijn.’ De olifant valt onder Appendix I van het internationale Cites-verdrag, bedoeld voor bedreigde dier- en plantensoorten. Alle handel in deze soorten is verboden.

Negen ondersoorten van de giraffe worden toegevoegd aan de iets lichtere Appendix II, bedoeld voor planten en dieren die niet direct met uitsterven worden bedreigd, maar wel zodanig gevaar lopen dat de handel in hun producten moet worden gereguleerd. Het betreft onder meer huiden, geweien, botsnijwerken en vlees. De handel wordt niet geheel verboden.

Stil uitsterven

De afname van het aantal giraffen wordt vooral veroorzaakt door verkleining en aantasting van hun leefgebied, droogte als gevolg van klimaatverandering en het stropen van dieren voor de internationale handel. De Natural Resources Defense Council spreekt in een verklaring van ‘een stil uitsterven’.

De maatregel is het resultaat van een hoogoplopende discussie op de Cites-conferentie tussen Afrikaanse landen onderling. Landen in West-, Centraal- en Oost-Afrika, waar de inkrimping van de giraffenpopulatie het grootst is, hadden aangedrongen op drastische stappen om de giraffe te beschermen. De delegatie van Tsjaad liet weten dat ‘de commerciële internationale handel een belangrijke bedreiging vormt voor het overleven van de giraffe’.

Deze groep vond landen in zuidelijk Afrika tegenover zich, waar de planteneter met de lange nek beter wordt beschermd en de leefomstandigheden voor het dier beter zijn. Volgens Zuid-Afrika, Botswana en Tanzania is er weinig bewijs dat internationale handel de oorzaak is van de afname van het aantal giraffen. Maatregelen tegen de handel noemen zij onnodig en onrechtvaardig.

‘Een dergelijk besluit miskent onze inspanningen ter bescherming van de giraffe’, stelde de delegatie van Tanzania. Ook het secretariaat van Cites is van mening dat de terugloop in de giraffenpopulatie niet zozeer het gevolg is van handel, als wel van verkleining van het leefgebied door menselijke activiteiten.

De conferentie besloot verder het verbod op handel in olifantenivoor te handhaven. Botswana, Namibië en Zimbabwe hadden om toestemming gevraagd hun voorraden ivoor in regeringsdepots te verkopen. Het zou gaan om een eenmalige verkoop, gevolgd door een moratorium van zes jaar. Het voorstel werd met ruime meerderheid verworpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden