AFM legt boete op aan Brits handelshuis

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft maandag een boete van bijna 4 ton opgelegd aan het Britse effectenhandelshuis MF Global. MF Global bracht in het najaar van 2008 de koers van Fortis in duikvlucht door 'onjuiste en misleidende informatie' over de bank te verspreiden.

TJERK GUALTHÉRIE VAN WEEZEL

AMSTERDAM - De AFM stelt niet keihard vast dat MF Global zelf aan de marktmanipulatie verdiend heeft, maar noemt de zaak tocht 'zeer ernstig en verwijtbaar'. Volgens de toezichthouder heeft het gerucht 'het vertrouwen in de financiële markten ondermijnd' en 'andere beleggers mogelijk schade berokkend'. MF Global heeft een boete van 384 duizend euro opgelegd gekregen. De medewerker die de geruchten verzond, wordt voor 24 duizend euro aangeslagen.

De medewerker stelde tot twee keer toe in e-mails dat de kapitaalspositie van Fortis zo slecht was dat de bank extra aandelen zou gaan uitgeven. De mails worden door de AFM getypeerd als zeer stellig, concreet en gedetailleerd. 'De informatie werd als een feit gepresenteerd.' De berichten werden via collega's naar een groot aantal klanten van MF Global verstuurd, waarna ze ook bij de pers belandden. Zo werd tot twee keer toe een koersval van het aandeel Fortis veroorzaakt - de eerste keer met 18 procent en een maand later met 20 procent.

Sinds het uitbreken van de financiële crisis ligt het verspreiden van koersgevoelige leugens extra gevoelig. Markten reageren zeer schichtig en handelaren die speculeren op een koersdaling kunnen zo veel geld verdienen. Kwetsbare bedrijven kunnen er juist grote schade door lijden. Zo veroorzaakten hardnekkige geruchten over Bear Stearns uiteindelijk de ondergang van de zakenbank. Ook Fortis was in 2008 erg kwetsbaar. Het bedrijf verkeerde mede door de overname van ANB Amro in grote problemen en moest opgeknipt worden in een Nederlands en een Belgisch deel.

De advocaten van MF Global en de medewerker tekenen bezwaar aan tegen de beslissing van de AFM. Zij houden vast aan het verweer dat zij steeds voerden. 'De e-mail gaf slechts een mening weer en geen feit', zegt advocaat Italianer van MF Global.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden