AFM beboet Mercedes-Benz , dat te makkelijk kredieten verstrekt

Amsterdam De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft Mercedes-Benz een boete van 24 duizend euro opgelegd wegens onzorgvuldige kredietverlening aan autokopers....

Van onze verslaggeefster Yvonne Hofs

Mercedes-Benz Financial Services, de financiële dienstverlener van de Duitse autofabrikant, hield zich in 2008 en 2009 niet aan de regels. De normen voor de kredietverlening aan klanten waren op papier te ruim, stelt de AFM. Dat betekent dat Mercedes zijn klanten onvoldoende bescherming bood tegen het aangaan van te hoge leningen.

Het boetebedrag is een standaardbedrag voor dit vergrijp, laat de AFM weten.

Kredietverstrekker GMAC, die ook autoleningen verstrekt, kreeg in november al 24 duizend euro boete wegens mogelijke overkreditering van klanten. De AFM heeft overigens geen klachten van consumenten gekregen over beide kredietverstrekkers. De boetes zijn uitgedeeld op basis van onderzoek dat de toezichthouder op eigen initiatief uitvoerde. GMAC en Mercedes-Benz zeggen dat ze hun kredietverleningsnormen al enige tijd geleden hebben aangepast, en dat die nu wel aan de branchecode voldoen.

Mercedes-Benz Financial Services verstrekt enkele duizenden leningen per jaar aan Nederlandse autokopers. GMAC Nederland regelt jaarlijks de autofinanciering voor ongeveer twintigduizend kopers van Opels, Mazda’s en Chevrolets. De kredietverstrekking van autofabrikanten verloopt vrijwel uitsluitend via autodealers.

Terwijl de AFM in Nederland verstrekkers van autoleningen op de vingers tikt, rekken Amerikaanse autofabrikanten de normen alweer op. Voordat de kredietcrisis uitbrak, konden Amerikanen met een laag inkomen of hoge schulden niet alleen zonder problemen hypotheken afsluiten, maar ook consumptieve kredieten voor de aankoop van een auto. Eind 2008, na de val van Lehman Brothers, draaiden de automakers van schrik de kredietkraan dicht. GMAC gaf bijvoorbeeld alleen nog autoleningen aan klanten met een kredietwaardigheid van 700 of hoger (op een schaal van 800).

Maar de crisis duurt lang en de autoverkopen blijven laag. Chrysler en General Motors oefenen daarom druk uit op hun financiële dienstverleners om de normen te verruimen, zodat meer mensen een auto kunnen kopen. GMAC (tegenwoordig Ally Finacial geheten) verstrekt sinds vorig jaar weer leningen aan mensen met een kredietwaardigheid van 620, net boven subprime.

General Motors vindt echter dat Ally nog veel te terughoudend is. Een topman van de Amerikaanse automaker klaagde vorige maand dat GM maar 1 procent van zijn auto’s in de VS aan subprime-klanten verkoopt, terwijl die klantengroep goed is voor 20 procent van de afzet van concurrent Toyota.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden