Afloop affaire-De Boer stemt niemand gelukkig

Een maanden durend conflict dat zijn weerga niet kent in de Nederlandse voetbalgeschiedenis werd gisterochtend om half elf beëindigd en bedolven onder vriendelijke woorden....

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

AMSTERDAM

Van Os heette de media in Amsterdam welkom op wat volgens hem een gezellige bijeenkomst zou worden. Maar het samenzijn kenmerkte zich door een gespannen sfeer. Niemand toonde zich trots of verheugd over het donderdag bereikte compromis, een uit nood geboren monsterverbond.

Frank de Boer: 'We hadden nu óók bij Barcelona kunnen spelen.' En: 'Er zal misschien iets moeten slijten voordat ik weer met heel veel plezier met Ajax het veld opstap.'

Van Os: 'We hebben een groots gebaar naar de spelers moeten maken.'

Als er toch een winnaar moet worden aangewezen, dan komt Ajax daarvoor het meest in aanmerking, en wellicht Barcelona. De Spaanse club zal als eerste aan de onderhandelingstafel worden genood en heeft de voorkeur van Frank en Ronald de Boer.

Gisterochtend trainde de tweeling ruim een uur lang in de Arena, een dag nadat de impasse was doorbroken. Eind dit seizoen mogen de verdediger en de middenvelder de club verlaten. Daar staat tegenover dat Ajax vijf contractjaren inleverde. Met Ajax hadden Frank en Ronald de Boer een verbintenis tot 2004.

Een belangrijke rol in de doorbraak speelde Danny Blind, de aanvoerder die het tweetal de afgelopen week meermalen (telefonisch) adviseerde. Frank en Ronald de Boer hadden, door de halsstarrige houding van Ajax, slechts twee mogelijkheden: terugkeren bij de club of niet spelen. Ze kozen voor de, in hun ogen, minst slechte oplossing.

Daarmee is, op korte termijn, Ajax zeer gebaat. De titelkansen zijn fors gestegen en ook in de Champions League heeft Ajax plotseling rooskleurige perspectieven. De kans dat Frank en Ronald de Boer woensdag in Zagreb tegen Croatia zullen spelen is klein, maar niet uitgesloten.

Zelf denken ze één tot anderhalve week nodig te hebben om hun ritme te hervinden. Hun laatste wedstrijden speelden ze begin juli bij het WK in Frankrijk met het Nederlands elftal, tegen Brazilië (Ronald) en Kroatië (Frank).

Bang voor een kille ontvangst door de andere spelers of het publiek zijn ze niet. 'We zijn welkom. De mensen zullen begrijpen dat we slechts een zakelijk geschil hadden.' Met een aantal spelers, Blind, Gorré en Witschge onder anderen, hielden ze de afgelopen weken contact.

Ronald de Boer: 'Enige druk vanuit de spelersgroep hebben we nooit gevoeld. We zijn gewoon collega's gebleven. Met dit soort dingen bemoeien spelers zich niet.'

Frank de Boer: 'We merkten dat het heel moeilijk was om weg te komen.' De suggestie dat hij gegokt had, en verloren, weersprak hij niet. 'Maar we zullen ons voor driehonderd procent inzetten.' Hij zal dat niet op zijn geliefde positie doen, centrale verdediger, maar als linksback. 'Ook daarin schik ik mij.'

Aan eerdere, ferme uitspraken wilden de spelers niet te worden herinnerd. De afgelopen maanden verklaarden ze herhaaldelijk nooit bij Ajax terug te zullen keren. Tijdens de behandeling van de arbitragezaak spuiden ze bovendien kritiek op de trainer, Olsen.

De Deen zegt het hen te hebben vergeven en beschouwt de opmerkingen als onderdeel van het zakelijke spel. Ronald de Boer: 'Dat is een gepasseerd station.' Vrijdagochtend had het duo, zo zei Van Os, 'een goed en indringend gesprek' met Olsen.

Zaakwaarnemer Jansen ontkende dat hoog spel was gespeeld en trachtte zijn eigen rol te relativeren. Donderdagavond plaatste Van Os 'grote vraagtekens' bij de rol van de adviseurs, behalve Jansen (Sport Promotion) advocaat Knijff en de schoonvader van Ronald de Boer, Cohen.

'Ach, zaakwaarnemers doen het nooit goed', zei Jansen. 'Dat vooroordeel is onuitroeibaar. Maar als er één groep goed werk heeft gedaan, zijn het de mensen die Frank en Ronald begeleiden.' Ronald de Boer: 'Dit kon niemand voorzien. Het belangrijkste is altijd geweest wat wij wilden. Onze adviseurs willen wat wij willen. Zij duwen ons niet, wij duwen hen.'

Zowel de spelers als Jansen verklaarden de onderhandelingen met Barcelona met groot vertrouwen tegemoet te zien. Jansen achtte het risico dat géén akkoord wordt bereikt, zeer klein. 'Als we dat vertrouwen niet hadden gehad, zouden we hier niet hebben gezeten.'

Van Os nam een voorschot op de onderhandelingen door te zeggen dat het tweetal niet voor een 'fancy fair-prijs' van de hand zal worden gedaan. 'Barcelona komt als eerste aan de beurt, maar voor een akkoord zijn twee partijen nodig.'

Het openingsbod van Barcelona op beide spelers bedroeg 44 miljoen gulden. Hoewel hij niet op bedragen wenste te reageren, liet Van Os weten dat Ajax met dat bod niet akkoord zal gaan. 'De kans bestaat dat we met Barcelona nooit tot overeenstemming zullen komen. Barcelona moet ónze prijs betalen.' Een overgang vóór 1 juli 1999 is voor Ajax (nog steeds) onbespreekbaar.

De spanning brak in de Arena slechts enkele tellen, op het moment dat Ronald de Boer werd gevraagd wat er gebeurt als Barcelona trainer Van Gaal zou ontslaan.

Ronald de Boer: 'Tja, jeetje. Er kan zoveel gebeuren. Ik kan mijn poot wel breken.'

Arie van Os: 'Niet doen Ronald, niet doen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden