Afleggen van ambtseed mag soms wél op Allah

‘Zo waarlijk helpe mij Allah de Barmhartige.’ Zo werd de ambtseed van enkele islamitische politieagenten tot voor kort afgesloten. Maar van PvdA-minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) mag dat niet meer....

De minister antwoordt hiermee op Kamervragen van SGP en PVV dat het Politiekorps Hollands Midden agenten de mogelijkheid bood om een islamitische eed af te leggen.

Behalve politiegenten mogen ook rijksambtenaren hun eed niet afleggen in naam van Allah, schrijft de minister. Zij mogen enkel kiezen tussen de christelijke eed (‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’) of de gelofte (‘Dat verklaar en beloof ik’).

Opmerkelijk genoeg mogen ambtenaren die bij gemeenten en provincies werken in sommige gevallen weer wél zweren op Allah, omdat in de wet staat dat ‘lagere overheden zelf de inhoud van de eed mogen vaststellen’, schrijft Ter Horst.

Ook militairen en burgerpersoneel van Defensie mogen de islamitische eed afleggen. Dat heeft te maken met de KNIL, het Koninklijk Nederlands Indisch Leger, dat voor een deel uit Indische moslims bestond.

Kamerleden reageren verward op het verschil in eedaflegging voor politiegenten en diverse ambtenaren. ‘Het zou logischer zijn als er één regel geldt voor alle ambtenaren’, zegt VVD’er Paul de Krom.

Het CDA is ook voorstander voor één regel, maar is geen voorstander van de islamistische eed. ‘Het woord God biedt voldoende ruimte om daarin te horen te horen wat je wilt’, zegt CDA-Kamerlid Madeleine van Torenburg.

PvdA’er Pierre Heijnen is voor de vrije invulling: ‘Als mensen nou per se Allah vermeld willen hebben in de eed, moet dat kunnen.’ Maar voor niet alle moslims is dat nodig denkt hij. ‘Ahmed Aboutaleb legde bij zijn installatie als burgemeester van Rotterdam deze week gewoon de eed af waarin ‘God’ wordt genoemd.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.