Afkomst verkoolde boom op de barbecue is onbekend

In deze rubriek worden producten met een duurzaamheidsclaim bekeken. Vandaag: houtskool

De barbecue rookt dezer dagen continu en ineens rinkelde er een alarmbel: zitten we hier nou een regenwoud op te stoken?


Houtskool is, zoals bekend, verkoold hout. Dat hout komt ergens vandaan, maar waar? We hadden twee zakken: eentje van Albert Heijn, zonder informatie, en eentje van een bouwmarkt, zonder informatie, met de afkorting THM. Navraag bij Albert Heijn leverde niets op op, dus vestigden wij onze hoop op THM.


THM blijkt de Tasmania Handel-Maatschappij, gevestigd op een gracht in Amsterdam. Het bedrijf importeert de helft van alle houtskool en briketten (waarover straks meer) in Nederland, en dus weet directeur Henk Moelee er alles van.


Waar het spul vandaan komt? Overal, zegt Moelee. Uit Zuid-Amerika, Afrika, Thailand en tegenwoordig ook uit Oost-Europa. Overal waar bomen staan, of stonden. Moelee koopt gewoon partijen die op de markt komen. Dat doet zijn bedrijf al sinds 1973, dus weet hij wie te vertrouwen is. Bovendien, zegt hij, handelt hij alleen met bedrijven die geregistreerd staan bij Reach, het Europese controlesysteem van chemische stoffen. 'Die hebben bepaalde eisen.'


Die eisen betreffen echter vooral gezondheids- en andere risico's. Over herkomst wordt niets gemeld.


Briketten dan? Die bestaan uit aan elkaar geplakte afvalschilfers van de houtskoolwinning. Omdat het gros van de houtskoolproductie bedoeld is voor de staalindustrie (van ijzer en koolstof wordt staal gemaakt) is er altijd afval genoeg, zegt Moelee.


Er bestaat ook houtskool met het keurmerk van de Forest Stewardship Council (FSC). De Nederlandse fabrikant Carbo maakt dat uit Namibisch hout, maar het komt naar verwachting pas volgend jaar op de markt. De vraag is of supermarkten dat gaan inkopen, omdat het naar verwachting 50 procent duurder is dan 'gewone' houtskool. 'Supermarkten en bouwmarkten hebben vaak maar één soort houtskool staan', zegt Moelee. 'Niet de consument, maar de supermarkt maakt de keuze. Dat is vaak de goedkoopste keuze.' Met anonieme zakken dus: de barbecuer heeft geen idee wat hij koopt. (Overigens zijn in groene winkels en op internet kokosbriketten verkrijgbaar, twee keer zo duur als houtskool, maar van echt afval gemaakt en niet een restproduct zoals de briketten).


We verstoken jaarlijks 14 miljoen kilo houtskool (inclusief briketten), ongeveer een kilo per Nederlander. Daarvoor is vijf keer zoveel hout nodig. Stel dat een boom 5.000 kilo hout levert, dus 1.000 kilo houtskool, dan barbecuen we jaarlijks 14 duizend bomen op. Maar welke weten we niet.


Prijs: vanaf € 2.29


Verkrijgbaar: overal


Oordeel: Houtskool


, Briketten


, FSC-houtskool


,


Kokosbriketten


Meer over