Afkijken bij het Louvre

DEN HAAG - Op tournee


De schilderijen uit het Mauritshuis zijn tijdens de verbouwing op diverse locaties te zien. Het Gemeentemuseum Den Haag toont honderd topstukken, waaronder Rembrandts Anatomische les en De stier van Potter. Paleis Het Loo in Apeldoorn leent een groot aantal portretten van de Oranjes. Meisje met de parel van Vermeer is nu in Atlanta en gaat nog naar New York en Bologna.


Terwijl Meisje met de parel van Johannes Vermeer tienduizenden bezoekers lokt in Tokio, Kobe, San Francisco, Atlanta, New York en Bologna, wordt haar stadspaleis in Den Haag van de nok tot de kelder opgeknapt. Als ze de volgende zomer na twee jaar weer thuiskomt, is het Mauritshuis dubbel zo groot geworden.


Toch zal dat op het eerste oog nauwelijks te zien zijn. Verscholen onder het voorplein komt een ruime foyer die onder de straat doorloopt tot onder het buurpand, Plein 26. In deze nieuwe vleugel, voor 75 jaar in erfpacht gegeven door de chique sociëteit De Witte, is ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen, educatie, de museumwinkel, een café, de garderobe en kantoren.


'We hebben de meest riskante fase van de werkzaamheden achter de rug', zegt directeur Emilie Gordenker woensdag tijdens een Hard Hat Tour door de bouwput - schoenen met stalen neuzen en bouwhelm verplicht. 'Het is een gecompliceerde klus. Straks zijn twee twee rijksmonumenten ondergronds met elkaar verbonden.'


De bouwplaats ziet er indrukwekkend uit. Voor het Mauritshuis gaapt een groot gat en het geannexeerde buurpand, een art-decogebouw uit 1930, wordt tijdelijk gestut. Je kan zelfs onder dat gebouw door kijken.


'De moeilijkste klus zijn de werkzaamheden onder Plein 26. Dat gebouw staat gewoon op zand', zegt Jens de Vries van Volkers Staal en Funderingen. 'De vloer moest worden verlaagd. De vraag was: hoe ga je de grond eronder uithalen terwijl het gebouw blijft hangen?'


Met speciale technieken werd de klus geklaard. De Vries: 'We hebben alles nauwgezet gemonitord, maar ingrijpen was niet nodig. De zakkingen zijn beperkt gebleven tot enkele millimeters. Ter vergelijking: de warmte van de zon laat de natuurstenen muren ook 2 tot 3 millimeter per dag werken.'


In het Mauritshuis zelf wordt omzichtig te werk gegaan. Om het kwetsbare interieur te sparen, blijft de klimaatinstallatie gewoon draaien. De schilderijen zijn weliswaar weggehaald, de deuren, muren en plafonds zijn haast even gevoelig.


Na de heropening komen de bezoekers binnen door op het voorplein de trap of de lift omlaag te nemen. 'Beneden moeten ze meteen overzicht hebben', zegt architect Hans van Heeswijk. 'De Rijksgebouwendienst had voorgesteld om het stadspaleis en Plein 26 met elkaar te verbinden door een gangetje, maar dat werkt niet. Ik wilde juist een zo ruim mogelijke hal maken. Er komen alleen lage meubels in de foyer, zodat je ziet waar je heen kunt.'


Van Heeswijk liet zich inspireren door de entree van het Louvre in Parijs.'Dat museum is een doolhof, maar dankzij de lichte, ondergrondse hal krijg je het overzicht.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden