Afkicken onder narcose is succesvol

Het afkicken van heroïneverslaafden onder narcose lijkt succesvol. De Brabantse instelling voor verslavingszorg Novadic noemt de eerste resultaten uit een lopend onderzoek zo bemoedigend dat aan minister Borst van Volksgezondheid om financiële ondersteuning van extra behandelingen is gevraagd....

'Onze ervaringen zijn zodanig positief dat we voorlopig door willen gaan om onze kennis op peil te houden', zegt Novadic-directeur R. Hermanides.

Novadic is projectleider van het grootschalige onderzoek dat vier centra voor verslavingszorg uitvoeren naar het afkicken onder narcose door toediening van naltrexon. Dat is een middel dat de werking van heroïne blokkeert. De stof werkt ogenblikkelijk, maar gaat gepaard met heftige ontwenningsverschijnselen. Zolang de verslaafde onder narcose is, voelt hij daar echter niets van.

In het experiment hebben de Amsterdamse Jellinek-kliniek, Parnassia in Den Haag en de Brabantse instellingen Novadic en Kentron (Breda) in totaal 280 verslaafden behandeld met naltrexon. De helft onderging de supersnelle behandeling onder narcose gedurende vier uur. De andere helft kreeg het middel wat geleidelijker toegediend, om te kijken of narcose wel echt noodzakelijk is. Beide groepen zitten nu nog grotendeels in de fase van nabehandeling, die tien maanden duurt. Omdat Jellinek geen ziekenhuis kon vinden voor de narcose, zijn de deelnemende junks uit Amsterdam en omgeving onder auspiciën van Novadic in een ziekenhuis in Veghel behandeld.

Volgens Hermanides zullen de instellingen hun evaluatierapport over de eerste fase van detoxificatie binnen enkele maanden aanbieden aan minister Borst. Maar voor een echte beoordeling van het experiment moeten de eindresultaten worden afgewacht.

Dat eindrapport verschijnt naar verwachting volgend jaar, waarna de minister van Volksgezondheid waarschijnlijk pas over twee jaar zal beslissen of het afkicken onder narcose als reguliere behandeling wordt erkend en door de zorgverzekeraar vergoed.

Zolang wil de verslavingszorg niet wachten. Novadic heeft Borst gevraagd om in afwachting van het eindrapport door te mogen gaan met de experimentele afkickmethode. Directeur Hermanides wil niet alleen de kennis op peil houden, hij wil de hulpbehoevende junks ook niet zolang in de kou laten staan. 'We willen op bescheiden schaal doorgaan', zegt hij. Borst staat positief tegenover het voorstel, maar heeft nog geen financiële middelen toegezegd. Voor het experiment heeft Volksgezondheid al een subsidie van 3,5 miljoen gulden verstrekt.

De behandeling onder narcose kost tien- à vijftienduizend gulden. Dat is veel meer dan de reguliere therapie met methadon. Vooral de ziekenhuisopname, en met name de anesthesie, is een kostbare aangelegenheid. Maar ook de medicijnen van de behandeling zijn duurder. Hoewel Novadic nog geen harde conclusies wil trekken, lijkt het erop dat de nieuwe methode met naltrexon succesvoller is dan de traditionele met methadon. Bij de reguliere behandeling is ongeveer 80 procent van de junks die proberen af te kicken, na een jaar weer heroïnegebruiker. De helft daarvan haalt zelfs de ontwenningsfase van een maand niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden