Afkicken in luxe kliniek mag in basisverzekering

Zorgverzekeringen betalen nu ook de verblijfskosten in dure verslavingsklinieken. Een luxe omgeving blijkt belangrijk voor het herstel...

Van onze verslaggeefster Carlijne Vos

amsterdam Afkicken van een verslaving in een luxe resort wordt onderdeel van de basisverzekering. Privékliniek U-Center in het Limburgse Epen heeft toestemming van het ministerie van Volksgezondheid om de behandeling vrijwel volledig door zorgverzekeraars te laten vergoeden.

De luxe privékliniek U-Center begon vorig jaar met de behandeling van mensen met een verslaving, depressie of burn-out. ‘We zijn heel blij met de erkenning van het ministerie’, zegt directeur Antoon van Balkom. ‘Nu zijn onze behandelingen voor iedereen toegankelijk.’

U-Center biedt plaats aan 45 ‘intensieve’ patiënten. Opname duurt gemiddeld drie tot zes weken. Tot nog toe werd alleen de psychiatrische zorg vergoed via zorgverzekeraars. Patiënten moesten zelf het luxe verblijf in de kliniek betalen. Voor een eenpersoonskamer naar Italiaans design met feng shui-inrichting, met gebruik van zwembad en fitnessruimte moet nu nog minimaal 150 euro per dag worden betaald.

Volgens de behandelaars levert de luxe omgeving een belangrijke bijdrage aan het herstel omdat de dagelijkse behandeling – die bestaat uit privé- en groepstherapie – bijzonder intensief is. Van dergelijke klinieken in het buitenland is bekend dat het slagingspercentage (70 procent) van deze intensieve behandelingen hoog is.

Volgens zorgverzekeraar Achmea is het ‘wat al te optimistisch’ om te claimen dat alle kosten nu worden vergoed. De woordvoerster wijst erop dat dit afhangt van het soort polis. U-Center rekent zelf voor dat de eigen bijdrage nog fors kan zijn. Bij een naturapolis die 75 procent van de kosten vergoedt, betaalt de klant zelf 2.625 euro van de totale kosten van 10.500 euro voor een opname van drie weken.

Concurrent RoderSana in Oirschot krijgt de zorg al langer vergoed van zorgverzekeraars, maar moet de eigen bijdrage van 175 euro per dag voor het luxe verblijf wel handhaven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden