Afkicken bij GGZ Bontiusplaats

Zonder enige moeite hebben verslaggevers van de Volkskrant een verslavingskliniek geopend die de goedkeuring van het ministerie van Volksgezondheid heeft.

AMSTERDAM/TILBURG - De Volkskrant mag sinds deze week verslaafden behandelen. De krant wist in een oogwenk een eigen kliniek op te richten die behandelingen mag declareren bij zorgverzekeraars.


De instelling GGZ Bontiusplaats is zonder een kritische vraag door het ministerie van Volksgezondheid toegelaten als 'instelling voor medisch specialistische verslavingszorg'.


Drie keer online een formulier invullen en een kort bezoek aan de Kamer van Koophandel, meer moeite kostte het niet om de kliniek te beginnen. De website die is gemaakt om professioneel over te komen, was niet eens nodig. Een burger die een dakkapel wil plaatsen, heeft meer uit te leggen dan een leek die een verslavingsinstelling wil beginnen.


Deskundigheid is niet vereist, blijkt bij de registratie van GGZ Bontiusplaats, genoemd naar het redactieadres van de krant. De Inspectie voor de Gezondheidszorg controleert niet. Voor de oprichting is ook geen psychiater of psychotherapeut nodig. Voor het behandelen van patiënten moet dat formeel wel, maar het toezicht daarop ontbreekt.


Volgens zorgverzekeraar DSW zullen de nota's van de kliniek waarschijnlijk probleemloos worden uitbetaald. Verzekeraars mogen eventueel de boeken van klinieken inkijken, maar alleen als ze vooraf stevig bewijs hebben van malversaties. Patiënten hebben vrije artsenkeuze en daarmee wettelijk recht op vergoeding van klinieken die niet door verzekeraars zijn gecontracteerd.


De regels voor het oprichten van privéklinieken zijn vijf jaar geleden door de overheid versoepeld om marktwerking mogelijk te maken. Sindsdien zijn er tientallen bij gekomen. Zij varen wel bij de onvrede van verslaafden over de bestaande zorg. Privéklinieken hebben geen wachtlijsten en nemen patiënten meestal langdurig op, soms in luxe resorts in het buitenland.


Mede hierdoor zijn de kosten van de verslavingszorg de afgelopen vijf jaar toegenomen met 40 procent, naar 380 miljoen euro in 2011. Daarvan gaat naar schatting 100 miljoen euro om in private instellingen, die vaak zeer winstgevend zijn. Traditionele klinieken mogen een maximumbedrag per jaar declareren. Voor de nieuwkomers geldt die beperking niet.


Zorgverzekeraar CZ, die op verzoek van de Volkskrant de nota's van private aanbieders analyseerde, becijfert dat de nieuwe klinieken per patiënt ruim twee keer zo veel declareren als traditionele instellingen. Verzekeraars zijn wettelijk verplicht die hoge nota's te vergoeden, terwijl niet blijkt dat de nieuwe klinieken succesvoller zijn .


Minister Schippers van Volksgezondheid erkent de problemen en wil de toelatingswet aanpassen. Zo overweegt ze om klinieken vooraf te laten goedkeuren door de inspectie of om zorgverzekeraars strenger te laten screenen.


Of dat de kosten zal beperken, is de vraag. Verzekeraar CZ verlaagde dit jaar de vergoeding voor behandelingen aan niet-gecontracteerde klinieken, maar verloor afgelopen maand voor de tweede keer een rechtszaak van privékliniek Addictioncare in Veldhoven.


Verzekeraar DSW constateerde na controles in een aantal klinieken onrechtmatigheden en besloot om hun nota's niet meer te vergoeden. 'Het is wachten op de eerste rechtszaken', zegt directeur Chris Oomen. 'De regels zijn onduidelijk en schieten tekort. Grote kans dus dat we die gaan verliezen.'


Hoe richt je een eigen kliniek op?

Als psychiater Sigmund wegloopt uit zijn strip kan hij zo aan de slag, ook zonder verstand van zaken. Een eigen kliniek beginnen vergt geen enkele expertise. Om dat te bewijzen zette de Volkskrant in twee maanden tijd zelf een instelling op.

Op vrijdagmiddag 11 januari schrijven we onze vennootschap onder firma in bij de Kamer van Koophandel. We noemen die naar het adres van de Volkskrant: GGZ Bontiusplaats. Een paar dagen later legitimeren we ons bij de Kamer van Koophandel. Dat rondt de inschrijving af.

We laten een website bouwen - ggzbontiusplaats.nl - met vage teksten.

Daarna vragen we op de internetpagina van het CIBG, een agentschap van het ministerie van Volksgezondheid, een toelating aan. Nodig: alleen het uittreksel van de Kamer van Koophandel en de belofte dat we een raad van toezicht instellen.

Na zeven weken volgt de toelating: we mogen de markt op, onze naam wordt gepubliceerd in de Staatscourant.

Laatste stap: een declaratiecode. Kwestie van inschrijven op de website van Vektis, een organisatie van de zorgverzekeraars.

Na twee weken komt er een e-mail met onze code. We kunnen geld gaan verdienen. Zorgverzekeraar DSW, gefrustreerd over de veel te makkelijke route naar het snelle geld, geeft ons tips hoe we handig kunnen declareren. Rondjes lopen rond het Volkskrant-gebouw bijvoorbeeld en dat opvoeren als dagbesteding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden